Document! De la ce biserică se pot lua paști, în ce condiții, cum va fi împărțită lumina de Înviere

Marcel Vela, ministrul de interne, a anunțat marți seara că lucrătorii MAI vor executa misiuni pentru sprijinirea clericilor și a credincioșilor cu ocazia Sărbătorilor Pascale. Astfel, jandarmii și polițiștii se vor implica direct în împărțirea Sfintelor Paști și a Luminii Sfinte. Ministrul a precizat că MAI și Patriarhia Română au un plan comun în aceste zile.

Pâinea binecuvântată va fi distribuită credincioșilor în zilele de vineri și sâmbătă, între orele 7:00 și 17:00 în toate parohiile din Patriarhia Română, în locurile special amenajate de către personalul bisericii și de către voluntari, cu respectarea măsurilor de protecție, exact ca la magazinele comerciale.

În declarație, credinciosul va face precizarea <<pentru ridicarea Sfintelor Paști>> și va trece numele lăcașului de cult din zona de rezidență.

Forțele de ordine vor asigura ordinea publică pe toată perioada împărțirii sfintelor paști.

Pentru credincioșii bolnavi și cei peste 65 de ani, paștele va fi distribuit la domiciliu, vineri și sâmbătă, sau în prima zi de Paști, cu respectarea măsurilor de protecție.

Distribuirea Sfintei Lumini se va face de către voluntarii parohiilor și de către echipajele de ordine publică existente aflate în misiune începând cu ora 20:00.

Credincioșii vor putea ieși în proximitatea casei respectând regulile de distanțare socială, să fie evitată formarea grupurilor mai mari de 3 persoane. În zonele carantinate, sfânta lumină va fi dusă cu autorul personalului MAI de la centrele episcopale la parohii.

În noaptea de Înviere este permisă circulația tuturor preoților și voluntarilor.

Echipajele care acționează în posturile fixe cât și cele de la punctele de frontieră vor oferi Sfânta Lumină persoanelor aflate în trafic sau celor care tranzitează frontiera”, a precizat ministrul.