Producția totală de energie electrică produsă pe cărbune luni, 19 iunie, a fost de 600 MWh, una la un ”minim istoric”, transmite economedia.ro. Repornirea reactorului 2 al Centralei Nucleare de la Cernavodă și producția mare pe hidro au făcut ca energia produsă în termocentralele pe cărbune să nu mai aibă loc aproape deloc în piață.
De aici, se ia în discuție insolvența CE Oltenia.
Situație dramatică
„Situația este dramatică. La aceste valori de producție, CEO clar nu-și poate acoperi cash flow-ul. Nu doar cu livrările pe contracte bilaterale, și deloc în piață. Înțeleg că sunt probleme și la aprovizionarea cu cărbune. Noroc că, deocamdată, Transelectrica le mai cumpără servii de sistem, dar cât poate dura asta? Nu cred că mai pot rezista prea mult așa, cu producția asta și cu personalul la care să plătească salariile(11.000 de angajați – n.r.), plus costurile de mentenanță, plus taxe de plătit. Probabil că intrarea sub protecția insolvenței, ca datoriile către buget să fie suspendate la plată, este aproape. O lună, maxim două luni”, susține o sursă economedia.ro.
Plăți la 90 de zile
Totodată, se arată că: ”unitatea energetică se comportă deja ca și cum ar fi în insolvență, cel puțin în ceea ce privește termenele de plată. Spre deosebire de normalul de plată la 30 de zile, CE Oltenia a impus în lucrul cu terții un termen de 90 de zile, acesta fiind standardul din insolvență. Însă, când nici acest termen nu va putea fi respectat, pentru că nu intră bani suficienți în conturi din vânzarea de energie, atunci nu va exista decât o singură soluție pentru continuarea activității”.
În analiza economică se precizează că odată ajunsă și stabilizată la o producție de 500 de MWh, compania energetică nu va mai putea evita insolvența.
IMAGINE: