Economistul-șef BNR propune săptămâna de lucru de patru zile și scăderea salariilor cu 20% în sectorul bugetar

Valentin Lazea, economistul-șef al Băncii Naționale Române, avertizează că deficitul bugetar trebuie redus începând cu anul viitor. Pentru realizarea acestui obiectiv nu va fi de ajuns înghețarea salariilor și pensiilor, în condițiile în care trebuie să crească alte cheltuieli publice. Totodată, trimiterea în șomaj a unor salariați ai statului ar însemna o altă povară bugetară, condiție în care Lazea crede că o săptămână de lucru de 4 zile și salarii reduse cu 40% poate fi o soluție viabilă în lupta cu deficitul.

Reducerea cheltuielilor ar fi necesară numai că trebuie să crească în viitor alte cheltuieli nesalariale, cheltuieli cu dotarea spitalelor, cu dotarea şcolilor, cu infrastructură etc. Deci, chiar presupunând că vreun guvern îşi asuma actul politic de a îngheţa salariile şi pensiile, tot nu va fi suficient că alte cheltuieli de natură nesalarială vor trebui să crească. Vin cheltuieli deja legiferate din urmă care încă nu s-au manifestat în anul acesta: cheltuieli cu alocaţiile copiilor, cu profesorii etc. (…) Îşi va permite statul să concedieze bugetari şi să adauge şomeri din sectorul de stat la şomajul deja crescut din sectorul privat? Este un mare semn de întrebare dacă îşi va permite acest lucru. Se pot imagina soluţii pentru bugetari – pentru că nu este deloc normal ca salariul mediu bugetar să fie mai mare decât în mediul privat”, a declarat, potrivit Adevărul, expertul BNR.

Acesta a înaintat și o posibilă variantă de lucru:

O soluţie ar putea fi, de exemplu, săptămâna de lucru de patru zile pentru bugetari, cu reducerea cu o cincime a salariului. Măcar aşa s-ar ajunge spre un cvasiechilibru între salariile bugetare şi salariile din mediul privat”.