Energia electrică a ajuns la 562 de euro/MWh. Burduja: Nu se va resimți negativ în facturi

 

Energia cu livrare joi, în intervalele orare 20, 21 și 22 ale zilei, atunci când nu există energie electrică din surse fotovoltiace și se înregistrează vârful de consum de seară, s-a tranzacționat miercuri pe piața pentru ziua următoare (PZU), la prețuri de peste 2.400 de lei/MWh.

Cel mai mare preț orar a fost înregistrat la ora 21.00, când s-a ajuns la uluitorul nivel de 2.800 de lei/MWh, adică 562 de euro/MWh.

 

Ministrul Energiei: Ținem prețurile sub control

România înregistrează în aceste zile preţuri la energie electrică peste media ţărilor europene. Este important de precizat că aceste preţuri sunt pe pieţele spot, unde volatilitatea este dată de mai mulţi factori, unii interni, alţii externi. (…) La fel de important, ca să înţelegem cum funcţionează pieţele pe termen scurt, este să ne amintim şi ce s-a întâmplat pe 29 aprilie, de exemplu, când România a avut cel mai mic preţ al energiei electrice din regiune şi al treilea cel mai mic din Uniunea Europeană. Sau pe 20 martie, când preţul în ţara noastră a fost şi cu 40% mai mic faţă de preţurile din Polonia, Germania. Acestea sunt doar două exemple. Şi poate cel mai important este că volatilitatea preţurilor din această perioadă nu are niciun impact negativ în facturile noastre. Ţinem preţurile sub control, prin mecanismul de plafonare, până la 31 martie 2025. Am primit confirmări de la Eurostat, în ultimul raport, că preţul plătit de populaţie în România este al cincilea cel mai mic din UE. Iar din analizele noastre, pe baza informaţiilor primite de la principalii furnizori, preţurile facturare în ultimele luni sunt şi cu 15% mai mici faţă de plafonul maxim”, a transmis Sebastian Burduja. 

Articolul precedentSabin Cornoiu: Relocarea urșilor este o greșeală. Avem jumătate din populația de urși a Europei
Articolul următorFCU Craiova a învins CSM Reșița, în primul amical al verii. Croitoru: Îmi doresc patru-cinci jucători care să aducă plus valoare