Exxon pleacă, polonezii s-au retras: România vrea să preia jumătate din perimetrul de gaze Neptun Deep

 

România vrea să preia, prin intermediul Romgaz, participaţia de 50% din zăcământul de gaze Neptun Deep, deţinută momentan de ExxonMobil, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, Virgil Popescu, ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri.

Anterior, acesta a dezvăluit că polonezii de la PGNIG au renunţat la intenţia de a prelua o parte din zăcământul Neptun Deep.

Contactat de AGERPRES, Popescu a precizat că polonezii nu au oferit vreun motiv pentru decizia lor:

Nu ne-au anunţat pe noi, ci au anunţat companiile partenere din proiect, Petrom şi Romgaz. Nu au oferit vreun argument. (…) Am vrea să luăm noi tot pachetul de 50% (al ExxonMobil – n.r.), prin Romgaz. I-am anunţat şi pe cei de la Petrom că vrem noi să luăm tot”.

În acest moment, OMV Petrom şi ExxonMobil sunt parteneri egali în proiectul de explorare a zăcământului de mare adâncime Neptun din Marea Neagră, estimat la 42 – 84 de miliarde de metri cubi de gaze, mai arată sursa citată.

Exxon a anunţat, anul trecut, că intenţionează să se retragă din România. La rândul lor, reprezentanţii OMV Petrom au susţinut în mai multe rânduri că extracţia gazelor din perimetrul Neptun Deep va deveni incertă, dacă nu va fi modificată Legea offshore.