Florin Piersic, internat la Institutul Inimii „Dr. Niculae Stăncioiu” din Cluj Napoca, a fost transferat, marți seară, cu un avion SMURD, la Institutul „Matei Balș” din București, la cererea familiei sale.
„Este transferat la Institutul <<Matei Balș>> din București pentru continuarea tratamentului cu antiobiotice și a celorlalte probleme legate de proteza de genunchi. Este în stare bună, se află sub tratament”, a spus Florin Crișan, managerul unității medicale din Ardeal.
Doctorul Horia Roșianu, coordonatorul departamentului de Ritmologie Invazivă de la ”Institutul Inimii” Cluj Napoca, cel care l-a operat pe actor duminică, a vorbit la o televiziune națională despre starea pacientului. O precizare importantă, stimulatorul cardiac pe care îl poartă Florin Piersic de aproximativ 15 ani i-a fost aplicat tot de medicul cardiolog Roșianu.
„E o infecție dublă: infecția protezei și infecția sondelor cardiace. E bine. S-a întâmplat să fiu în concediu de odihnă, dar oricum tratamentul antibiotic trebuia făcut. Oricum a fost o nenorocire foarte mare. Când vezi o vegetație pe o sondă cardiacă, nu sari imediat pe ea, trebuie administrat tratament adecvat. Împreună cu o comisie, cu medicii anesteziști, cu colegi de cea mai înaltă clasă, am depistat că pe sonde sunt vegetații, dar s-a pus problema ce se rezolvă mai întăi, infecția protezei de genunchi, sau desfundarea sondelor. Din punct de vedere cardiac, am strâns repede o echipă de 11 colegi și împreună, într-o zi de Paști, duminică dimineață, calmi și linștiți, în 45 de minute am operat marele actor, am extras stimulatorul și sondele fără nicio problemă.
Atunci am rezolvat acest focar secundar de infecție. Suntem institut de inimă, nu de ortopedie sau de infecțioase. Starea clinică s-a ameliorat, l-am urmărit până astăzi. El nu mai stă foarte bine în institut de inimă, chiar dacă suntem unitate de elită, dar nu suntem de infecțioase sau ortopedie. Noi treaba ne-am făcut-o. Astfel, discutând și cu familia, am pus alternativa. Eu am sugerat că de al doilea focar de infecție de la genunchi să se ocupe același medic care s-a ocupat de proteza de genunchi, așa cum eu m-am ocupat de sondele pe care eu le-am aplicat acum 15 ani. El trebuia să ajungă într-o unitate unde să continue tratamentul infecțios”, a precizat, la România Tv, Horia Roșianu.