Găteală pentru Moș Nicolae: Crap care cere vin din dealuri cu fața la soare

Moș Nicolae bate la ușile românilor, iar jienii.ro, prin Claudiu Fiu, consilier local de Târgu Jiu și reprezentant al Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Gorj, vă propune o rețetă simplă, tocmai bună pentru întâmpina musafirii cu un pește, așa cum cere datina zilei.

 

Sezon de găteală pescărească
Am o rețetă de vreme rece, pentru un cuptor fierbinte, simplă și tare gustoasă.
Crap la cuptor cu roșii cireșele și legume.
În general, gătesc crapul cu roșii, prinde un gust mai aparte. Deci avem un crap de circa 3 kilograme, musai să bată 2 la cântar, pentru a înțelege ceva din el. Nu-i bai dacă este mai mare, se poate face și un borș, mai ales din cap. Cu un cuțit bine ascuțit, tăiem peștele rondele, în așa fel încât să le putem reașeza în forma inițială după gătire. Dacă vrem un platou frumos, salut voios de pionier și semn de prețuire pentru cei ce vor servi. Îl porționez/sărez ți-l las cel puțin o zi la la rece.
Crapul se poate pune și întreg, situație în care faceți un grilaj cu nuiele din vița de vie pe fundul tăvii, sa stea în oarece suspensie, astfel se va pătrunde mai uniform.
Bucățile de pește le ungem cu ceva ulei de măsline și le așezăm în tavă, tăiem legumele destul de grosier: ceapă, morcov, conopidă, ardei gras, usturoi, atenție, putem adăuga și câteva măsline, plus una-două foi de dafin.
Peste tot aranjamentul se așază roșiile cherry întregi și  puțin bulion, plus un pahar de vin alb. Obligatoriu, si o ceașcă două de apă.
Așa cum spune drag prieten:
„Domne’, eu întotdeauna când gătesc folosesc un vin bun, uneori pun și în mâncare”
Revenind la pește, mai putem cerne peste un praf de sare/piper, după care înecam în tavă o crenguța mica de cimbru. Merge de minune cu roșia.
Introducem în cuptorul încins și lăsăm povestea noastră în căldurile facerii până în momentul în care roșiile o să prindă o crusta coaptă.
Așa, după ochi și gustul vinului din pahar, maxim o oră.
Peștele se verifică ușor dacă este gătit, semn de treabă bună și gătată este atunci când furculița lejer în carne.
E gata!
Nu-i glumă, la așa găteala se impun o mămăligă sănătoasă și un vin alb/roze din dealurile Bumbeștenilor.
Alea cu fața către soare.
La mulți ani!, vremuri bune și sănătate sa fie!”, ne spune Claudiu Fiu. 

FOTO:

Articolul precedentCSM Târgu Jiu, a patra victorie consecutivă în Liga Națională de Baschet
Articolul următorA murit în fața Mănăstirii Lainici