Pagina de meteorologie Severe Weather Alert – Gorj anunță o zi de marți în care nu este exclusă apariția furtunilor și a căderilor de grindină.
”Dimineață, atmosfera se va menține în continuare plăcută, cu un văzduh variabil în general.
La orele prânzului, pe întinderea lanțului muntos se vor forma primele furtuni locale, pe fondul condițiilor favorabile într-o continua creștere.
Sunt așteptate: averse – local însoțite de descărcări electrice, posibil grindina de mici dimensiuni și intensificări de scurtă durată ale vântului.
Amiaza o să găzduiască fenomene similare specifice instabilității atmosferice, ce vor putea sa se semnaleze și în zonele deluroase, pachetul instabil accentuându-se, cu apropierea advecției de aer rece simultan. La sosirea serii este prevăzută sosirea frontului, iar ca atare, probabilitatea de apariție a unor sisteme convective mai complexe va crește. Sunt așteptate averse moderate ș torențiale de ploaie, însoțite de posibil frecvente descărcări electrice, ce pot cumula în scurte intervale de timp: 10..15 l/m², per ansamblu. Totodată, intensificările vântului vor fi de interes pe durata fenomenelor prognozate în cele mai multe cazuri, iar riscul de producere al vijeliilor de scurtă durată va fi ridicat.
Grindina de mici dimensiuni nu va fi exclusă, iar local se poate semnala și de medii dimensiuni, pe suprafețe mici putând asista la un caracter sever din partea instabilității”, a transmis sursa menționată.
O altă prognoză, ce nu vizează doar județul Gorj, semnalează, și ea, posibilitatea producerii unor vijelii.
”Ziua de mâine, 17 mai 2022, va fi caracterizată de manifestări specifice instabilității atmosferice în regiunile vestice, sud-vestice, dar și în cele sud-estice. Intervalul de timp cel mai prielnic va fi cuprins între 15 – 24, ora oficială a României. Vor fi averse torențiale, condiții în care se pot cumula până la 15 – 25 l/mp, vijelii, frecvente descărcări electrice și căderi de grindină. Astfel, prin vest și sud-vest, principalul fenomen de risc va fi grindina, care va atinge dimensiuni medii (1-2 cm), posibil mari (2,1 – 3,5 cm), iar în sudul și sud-vestul țării, de importanță ridicată vijeliile puternice, condiții în care viteza vântului va ajunge la 80-100 km/h. Toate acestea, ținând cont și de particularitățile topografiei locale.
De asemenea, condiții pentru manifestări specifice instabilității atmosferice și în zona Dobrogei, dar la o intensitate mai redusă față de regiunile vestice și sud-vestice ale țării”, a transmis Ilie Nicolae, specialist în domeniu.
IMAGINI CARE AU ÎNSOȚIT ESTIMĂRILE METEO: