Voucherele pentru alimente nu vor ajunge la toți beneficiarii în luna iunie

Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Bolos, a anunțat, vineri, că voucherele pentru achiziționarea produselor alimentare vor ajunge la beneficiari prin intermediul poștașilor.

Deși programul a fost anunțat funcțional începând cu luna iunie, ministrul a precizat că licitația pentru emiterea respectivelor carduri va fi organizată după publicarea ordonanței, ceea ce face ca ”prima tranșă ar putea să aibă perioada de distribuire iunie și iulie”.

Distribuirea va începe cu data de 1 iunie. Trebuie să avem în vedere că sunt trei milioane de carduri. Fiecare dintre emitenții de carduri care participă la procedura de achiziție directă are o rețea de magazine. Prima tranșă s-ar putea să aibă perioada de distribuire iunie și iulie, dar nu rămâne nimeni fără acest drept. Dacă m-ați pune să promit, nu aș putea să îmi iau acest angajament.

Persoanele fără adăpost sunt în evidenţa primăriilor, ele au deja anchete sociale, primăriile doar transmit lista cu beneficiarii către Agenţia judeţeană de plăţi sociale, care o transmite la Autoritatea naţională de plăţi sociale şi de acolo ajung către noi.

În prima etapă, se distribuie cardurile, apoi se încarcă. Cum verifici banii de pe card? Aici trebuie să lămurim cu emitenţii de carduri felul în care se va comunica încărcarea cardului.

Licitaţia pentru emiterea cardurilor va avea loc imediat după publicarea ordonanţei. Costul e zero pentru emitere carduri, nu o să ne coste nimic”, a spus explicat ministrul.