Guvernul mai trage de cheie, mai strânge șurubul: Vrea să economisească 8 miliarde de lei până la sfârșitul anului

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a anunțat, marţi, că prin implementarea unor noi măsuri fiscale, cum ar fi limitarea şi plafonarea cheltuielilor în sectorul public, se vor economisi până la sfârşitul anului 8 miliarde de lei.

 

Noi, statul, în continuarea eforturilor pe care le-am făcut până acum, facem în continuare aceleaşi eforturi pentru ca ţinta noastră de deficit bugetar să fie conform cu angajamentele asumate în relaţia cu Comisia Europeană şi să nu riscăm suspendarea fondurilor. Ce ar însemna ca România, anul viitor, să aibă 5.000 de şantiere fără fonduri europene? Nu cred că ar fi de bun augur, fiind un an care, totuşi, este un an sensibil din punct de vedere al alegerilor. Dar, dincolo de acest lucru, avem datoria morală să facem tot ce ţine de noi ca să nu riscăm blocarea fondurilor europene, adică să nu riscăm să nu mai putem face proiectele de infrastructură de apă, canalizare, de asfaltare de străzi, construcţia de autostrăzi, căi ferate. Toate acestea sunt proiecte de infrastructură vitale pentru modernizarea României. (…) Vă dau un exemplu: la cheltuielile de funcţionare ale statului, bunuri şi servicii cum le spunem noi, la o medie lunară de 1,1 miliarde lei, în lunile noiembrie-decembrie depăşesc 4,5 miliarde lei. Ori, în aceste condiţii, toate mecanismele pe care le-am gândit pentru cheltuielile statului atunci nu îşi mai au rost, dacă noi nu putem să stăvilim aceste cheltuieli în lunile noiembrie şi decembrie, încât să avem un parcurs normal, firesc. Nu cred că dă bine şi deja suntem obişnuiţi ca, în ultimele luni, în sectorul bugetar se discută <<haide să cheltuim banii pentru că îi pierdem la sfârşit de an>>. Nu, să cheltuim banii dacă avem nevoie şi să intrăm şi noi pentru poate prima dată în normalitate în ceea ce priveşte cheltuielile de sfârşit de an”, a spus ministrul. 

 

Din ce se vehiculează pe canale economice, guvernul a mai pregătit o ordonanță de urgență, un demers prin care, dincolo de stoparea unor cheltuieli, se va amâna pentru 2024 plata unor drepturi salariale câștigate în instanță.

 

 

 

 

 

 

Articolul precedentTârgu Jiu: Poftiți la muzeu! Manifestări cultural-artistice la ceas aniversar. Expun o sută de artiști din o sută de țări
Articolul următorUltrașii pun presiune pe Rotaru: ”Vrem antrenor demn de Știința!” Peluza Nord anunță proteste, nu merge în Giulești. Mesaj pentru Mitriță