Guvernul schimbă foaia: Închisoare pentru neplata impozitelor

Românii care nu-și plătesc impozitele în termen de 60 de zile de la data scadentă vor risca pedeapsa cu închisoarea până la cinci ani, începând cu anul 2022.

Anunţul a fost făcut, joi, de ministrul Finanţelor, Adrian Cîciu și este, deocamdată, la stadiul de propunere. Totuşi, în cazul în care o persoană acoperă integral plata şi prejudiciul este sub 100.000 de euro, se aplică pedeapsa cu amenda. Măsura apare în Ordonanţa de Urgenţă cu măsurile fiscal bugetare.

Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani sau cu amendă reţinerea şi neplata, încasarea şi neplata ori, după caz, nereţinerea sau neîncasarea, în cel mult 60 de zile de la termenul de scadenţă prevăzut de lege, a impozitelor şi/ sau contribuţiilor prevăzute în anexa la prezenta lege„, se arată în text.

Este vorba despre impozitele din arendă, cele pe salarii, dobânzi sau impozite în baza contractelor de activitate sportivă, proprietate intelectuală,  pe dividende, pe pensii și pe jocurile de noroc. De asemenea, măsura se aplică și pentru contribuţiile la sănătate și fondul de mediu.