Guvernul umblă la sporurile bugetarilor

Angajații prefecturilor nu vor mai primi în acest an sporul de 30% din salariul de bază acordat pentru lupta împotriva pandemiei. De altfel, sporurile angajaților de la stat vor face obiectul unei analize, după care se va stabili care vor fi păstrate și la care se renunță. Nu s-a stabilit, deocamdată, dacă studenții vor mai primi în totalitate gratuitățile de care beneficiază la transportul pe calea ferată și nici dacă va fi redusă indemnizația de hrană a funcționarilor. Pe de altă parte, nu se vor emite noi vouchere de vacanță pentru bugetari pentru că rămân valabile cele vechi.

Am discutat să se facă o analiză amplă a tuturor tipurilor de sporuri, dar nu am luat o decizie legată de sporuri, deocamdată. Urmează ca pe baza acestei analize să se ia o decizie justă. Există o decizie legată de sporul de 30% acordat prefecturilor și care nu se va mai plăti odată cu adoptarea Legii bugetului”, a declarat preşedintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban.

Liderul liberal a precizat că este nevoie să se taie din cheltuieli pentru a menține bugetul în limitele unui deficit controlabil. El a menţionat că prin bugetul pe acest an, subiect discutat în şedinţa coaliţiei de luni, se doreşte creşterea investiţiilor şi absorbţia fondurilor europene.

Toate soluțiile vor fi comunicate de Guvern. Obiectivul nostru e să avem un buget care să respecte ținta de deficit bugetar pe care am convenit-o politic, dar și la nivel european. E o țintă de deficit în jur de 7%. Trebuie să fie un buget prin care să creștem investițiile și absorbția fondurilor europene. La fel ca anul trecut, ne-am propus ca 50% din investiții să fie finanțate din fonduri UE nerambursabile”, a mai spus fostul premier.