Halucinant! Ciolacu propune redeschiderea termocentralei Rovinari, ca soluție în criza energetică

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, cere întrunirea CSAT, cadru în care să fie găsite soluții la criza energetică, printre cele luate în calcul de șeful social-democraților fiind și REDESCHIDEREA termocentralei Rovinari, unitate care, însă, funcționează.

Este evident că suntem într-o plină criză. Cred că lumea nu mai așteaptă dispute la televizor sau să ne dăm cu părerea la televizor. Așteaptă de la această coaliție, care are o majoritate confortabilă în Parlamentul României, soluții. Nu pe 1 aprilie. Le așteaptă de îndată. În afară de persoanele vulnerabile, până la urmă sunt afectați toți românii. Noi vorbim aici și de industria românească și de producție și cât de productiv mai suntem la aceste prețuri. Vreau să vă reamintesc că există legea 21 / 1996, unde avem cadrul legal pentru reglementarea marjei de profit de la furnizori și producători pentru 6 luni. În împrejurări excepționale, precum situații de criză, dezechilibru major între cerere și ofertă, Guvernul poate dispune măsuri cu caracter temporar pentru combaterea creșterii excesive a prețului. Nu mai trebuie ca și miniștrii, indiferent ce funcție în guvern ocupă acești miniștri, să apără la televizor și să găsim explicații (…). Vorbim acum de România. Trece printr-o perioadă foarte complicată și vorbim de industria românească, atât cât a rămas din ea după 30 de ani de la revoluție. Trebuie să încetăm să găsim explicații, cu ratingul de țară. România trece printr-o perioadă foarte complicată, vorbim despre industria românească. Dacă nu intervenim urgent, dacă nu recunoaștem că am luat o decizie de liberalizare a pieței în plină pandemie, este inacceptabil așa ceva. Eu nu îl mai văd pe primul ministru Ludovic Orban pe la televizor. În timpul dânsului am liberalizat piața în plină pandemie. Fără să aibă să aibă un plan și o viziune clară ce se întâmplă. Am renunțat la cărbune. Sunt mai multe soluții pe care trebuie să le luăm, inclusiv poate redeschidere la Rovinari. Am liberalizat fără să căutăm capacități noi de producție și fără să avem un plan.

Părerea mea e că deja lucrurile nu țin de o simplă ședință de coaliție. Cred că se impune un CSAT și luate hotărâri rapide, nu să ne dăm cu părerea la televizor cum trebuie să facem. Lumea are nevoi. Ați văzut, Marea Britanie nu mai este membru al Uniunii Europene. Am văzut că acolo s-au făcut și naționalizării. Statul român este acționar la firmele din energie, în unele majoritar, în unele minoritar”, a spus, miercuri seara, Ciolacu, la Realitatea TV.