Mihai Radu Drăgan, un gorjean pasionat de arheologie, a descoperit, zilele acestea, un importat tezaur numismatic. Concret, 41 monede de 100 de para, un taler bavarez, 7 monede spaniole de 8 reali, 3 ducați olandezi, unul bavarez și unul venețian, din secolul al XV-lea. Întreaga comoară a fost predată, luni, Direcției Județene pentru Cultură Gorj.
”Ulcica și fundița pandurului
La detecție pe un deal, într-o pădure, lângă o culme : un semnal. A ieșit o monedă de argint mai întâi, am verificat groapa și mai erau. Am continuat să sap și tot ieșeau monede. Păreau a fi de bronz. Și fragmente de ceramică. Atunci mi-am dat seama ce găsisem de fapt. Am adunat tot și la o ultima verificare a pământului extras am găsit un fișic de cânepă, fusese scos la prima lopată cu prima monedă. Nu am încercat să-l deschid, l-am luat și am plecat acasă. A fost cea mai scurtă zi a mea la detecție.
Acasă am pus la curățat totul și atunci am observat ca nu era nimic de bronz: totul era de argint. Niște mamuți de monede. între 26 si 32 de grame fiecare. Apoi am luat fișicul. Aveam o bănuială ce ar putea fi înăuntru: ce ar avea tratament preferențial într-o ulcică cu arginți? Era legat cu o ață tot de cânepă, avea și fundiță. Și fundița s-a desfăcut, firul ce părea așa de fragil a rămas întreg după ce a stat peste doua veacuri în pământ, ăsta a fost cel fascinant moment din întreaga aventură. Înăuntru, așa cum bănuiam, erau cinci bănuți de aur.
62 de monede au fost. Cele mai recente din 1821: un taler și un ducat (ducatul bătut în Alba Iulia, mai mult ca sigur cu aur din Apuseni ) de aici am scos și titlul: Gorj, 1821…
În definitiv e important ce vreau eu să cred decât orice alte argumente dacă ar fi.
Totul, inclusiv și interpretarea mea istorică cu panduri, predat astăzi la DJC Gorj”, a relatat arheologul amator.