Începe extracția în Marea Neagră: Ministrul Energiei vrea mai multe centrale de energie electrică pe gaze

 

 

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat, luni seara, că extracția de gaz din perimetrele României de la Marea Neagră va începe în acest an, prin compania Black Sea Oil&Gas.

Potrivit demnitarului, prima moleculă de gaz românesc din Marea Neagră va fi extrasă din perimetrul Aurora, iar din zăcământul Neptun Deep acest lucru se va întâmpla până în anul 2025.

Virgil Popescu a mai arătat că din respectivele perimetre se va scoate mai mult gaz decât necesitățile României, situație în care a vorbit și despre valorificarea lui pe piața internațională, dezvoltarea petrochimiei, dar și despre producerea energiei electrice în centrale, precizând că se ia în calcul construirea unor astfel de obiective, unul dintre ele chiar la Halânga, în apropriere de Drobeta Turnu Severin, demers deja început de companii private.

 

 

Da, România este producător de gaze. Suntem printre puţinii producători de gaze din Europa şi până când va ieşi gazul cel mult din Marea Neagră, avem timp să construim mai multe centrale de energie electrică cu producţie de gaze – şi aici le-aş vedea în interiorul arcului carpatic, pentru că zona aceea a Transilvaniei nu este o zonă unde se produce şi de aceea şi Mintia şi Paroşeni sunt acolo, sunt foarte importante de ţinut şi de tehnologizat, trecut parţial pe gaze şi, de ce nu, şi altele. Avem proiectul de la Halânga, unde a fost o termocentrală, s-a închis, deci (…) trebuie pusă în loc o nouă producţie de energie electrică şi evident trebuie gazul procesat pe o valoare adăugată mai mare şi aici vorbim de dezvoltarea petrochimiei, iar Romgazul are un prim proiect de producţie a metanolului, care este primul pas spre petrochimie. Şi eu cred că până iese gazul putem discuta de proiecte şi de a avea capacităţi de consum a gazului în interiorul României. Evident, dacă avem surplus de gaze – şi vom avea surplus de gaze – acestea trebuie vândute, iar România poate deveni un furnizor de gaze pe piaţa regională. Şi să nu uităm dezvoltarea reţelei de distribuţie a gazelor naturale şi încălzirea populaţiei cu gaze”, a declarat, la B1 TV, Virgil Popescu