Inițiativă parlamentară: Profesorii ar urma să fie plătiți în funcție de rezultatele elevilor

Limba Română va deveni obligatorie pentru minorităţi, potrivit unui proiect legislativ înaintat de 8 senatori ai PSD. Social-democraţii vor şi alte modificări la Legea Educaţiei. Printre propuneri se află şi un examen pentru admiterea în liceu a elevilor, care va fi făcută pe următoarele principii:

  1.  Fiecare liceu are libertatea de a alege materiile la care se va face examinarea, conform profilului liceului;
  2. Elevii care au obţinut media la examen de peste 8 vor fi consideraţi admişi fără a se mai lua în consideraţie media din şcoala generală;
  3. Pentru ceilalţi elevi, se va folosi media ponderată constant, 70% din medie fiind data de rezultatele obţinute la examinare şi 30% fiind dată de media obţinută în şcoala generală, evaluată în credite transferabile;
  4. Până la implementarea sistemului de credite transferabile, se va folosi media generala în pondere de 30% şi media la admitere de 70%.

Totodată, se supune legiferării și apariția Bacalaureatului internațional, care permite examinarea la diferitele materii de studiu pe parcursul liceului, în funcție de momentul finalizării predării materiei respective.

Potrivit aceluiași proiect, conducerea școlilor va fi aleasă de către Consiliul școlii, format din o treime profesori cu experiență, jumătate părinți aleși de către Consiliul Părinților școlii și o șesime reprezentanți ai administrației sau ai finanțatorilor și sprijinitorilor școlii.

Foarte important, cadrele didactice ar urma să fie remunerate în funcție de performanțele elevilor:

Profesia didactică este o profesie ce trebuie să răspundă la nevoile sistemului, fiind condiționată de calitatea serviciilor oferite. Profesorii vor avea salariul diferențiat în funcție de rezultatele și de progresul elevilor”, se arată în textul inițiativei parlamentare.

Propunerea trebuie votată de Parlament în cele două camere, Senat şi Camera Deputaţilor, iar mai apoi promulgata de Preşedinte şi publicată în Monitorul Legislativ.