Iohannis: Creștem procentul pentru apărare. Se impune realizarea independenței energetice

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis, marţi, în urma şedinței CSAT, că nu putem accepta ca harta Europei să fie redesenată prin violenţă. Președintele a subliniat că se impune creşterea capacităţii de apărare, prin creşterea procentului din PIB alocat apărării, de la 2%, la 2,5%, și strategii care să ofere țării independență energetică.

Klaus Iohannis:

  – Suntem cu toții indignați de atacul brutal al Rusiei și nu putem accepta ca harta Europei să fie redesenată prin violență.
 – Deplângem pierderile de vieți într-un conflict fără sens.
  – Există deja un învingător: poporul ucrainean, care a devenit simbolul luptei pentru libertate. Eroismul lor inspiră și obligă.
 – Agresiunea rusă a generat solidaritate fără precedent.
 – UE demonstrează din nou că este o mare familie, că împreună suntem mai puternici și că putem găsi soluții chiar și în cele mai întunecate momente. 
 – Apartenență României la UE și NATO reprezintă cel mai mare câștig al nostru din ultimii 30 de ani.
  – Țara noastră rămâne implicată substanțială și sprijină Ucraina și cetățenii săi. Le mulțumesc tuturor românilor care sprijină.
  – Am decis în CSAT o serie de măsuri. Am decis să intensificăm demersurile pentru consolidarea semnificativă a posturii de descurajare pe flancul estic în perioada imediat următoare.
  – În contextul general produs de efectele situație de securitate este necesară susținerea Republicii Moldova.
  – Contribuția României, am decis astăzi înființarea pe teritoriul țării noastre unui așa numit hub care să prezintă colectarea și transportul umanitar către Ucraina.
  – Intensificarea măsurilor pentru a gestiona un aflux masiv de persoane care intră pe teritoriul țării noastre.
 – Consider că prezenta criză arată că din punct de vedere strategic sunt necesare noi acțiuni consolidate ale României pe cel puțin două dimensiuni.
 – Obiective strategice: este nevoie de creșterea capacității de apărare a României. Creștem procentul din PIB pentru apărare de la 2% la 2,5%. 
  – Se impune realizarea independenței energetice a României.
 – Vor fi necesare decizii politice și trebuie puse în aplicare.