La loc comanda! Puțin probabil ca zilele de 6 și 7 ianuarie 2023 să fie declarate libere

Este foarte puțin probabil ca unii dintre români să se bucure de libere în zilele de 6 și 7 ianuarie 2023 (Bobotează și Sf. Ion), arată o analiză avocatnet.ro.
Reamintim, în acest sens au trecut de Senat două proiecte, prin vot și tacit, prin care se propune, într-un caz, ca ziua de 6 ianuarie să fie liberă, în cel de-al doilea ca zilele de 6 și 7 ianuarie să fie nelucrătoare prin lege. Ambele demersuri sunt aproape de adoptare însă trebuie să ”treacă” și de Camera Deputaților, pe lângă aceasta să urmeze tot traseul legal până la intrarea în vigoare.

ARGUMENTAȚIE:

Până la debutul vacanței parlamentare din 23 decembrie nu va mai avea loc o ședință de vot. Chiar și în ipoteza puțin probabilă în care deputații se vor reuni în timpul vacanței parlamentare (dintre 23 decembrie 2022 și 1 februarie 2023) – existând posibilitatea convocării unei sesiuni extraordinare de vot, însă doar pentru proiecte de lege de anvergură – și ar vota oricare dintre cele două propuneri, tot nu va avea timp să se aplice până pe 6 ianuarie 2023.

Mai exact, circuitul legislativ al oricărei propuneri presupune ca, după adoptarea de către camera parlamentară decizională (în cazurile de față Camera Deputaților), să fie depusă la Secretarul general pentru exercitarea dreptului de sesizare asupra constituționalității legii, unde trebuie să stea între două zile (cel legat de ziua de 6 ianuarie, deoarece a fost stabilită procedura de adoptare de urgență) și cinci zile (cel ce privește zilele de 6 și 7 ianuarie, deoarece nu s-a solicitat procedura de urgență).

După această perioadă, și dacă nu apar sesizări de neconstituționalitate, proiectul adoptat se va îndrepta spre președintele Klaus Iohannis pentru promulgare. După ce primește semnătura președintelui, orice proiect de lege trebuie să fie publicat în Monitorul Oficial, urmând să intre în vigoare în cea de-a treia zi de la publicare.

Dacă ținem cont de faptul că până la data de 6 ianuarie mai sunt doar 16 zile, dintre care 6 nelucrătoare (weekend + zilele libere de Crăciun și Anul nou), iar o lege intră în vigoare la trei zile de la publicare, asta ar însemna că cel puțin până pe 3 ianuarie oricare dintre cele două propuneri legislative ar trebui publicată în Monitorul Oficial. Iar posibilitatea ca oricare dintre ele să fie adoptată, depusă pentru exercitarea dreptului de sesizare asupra constituționalității și promulgată în următoarele 6 zile lucrătoare este aproape inexistentă.

Vacanța parlamentară se va termina în data de 1 februarie 2023, ceea ce înseamnă că începând de atunci ar putea fi supuse votului propunerile”, arată sursa precizată.

 

Articolul precedentGorj: Judecat pentru corupție, Stan revine la Primăria Albeni
Articolul următorTârgu Jiu: Bărbatul mort în Piața Centrală a refuzat, de mai multe ori, internarea la Casa Iris