Lovitură! Weber se laudă pe facebook, dar străinii vor putea cumpăra cât pământ doresc în România

Președintele PSD Gorj, Mihai Weber, a transmis alegătorilor săi că s-a implicat în problema vânzării/cumpărării terenurilor, subliniind că prin inițiativele sale interesul național va fi protejat. Dincolo de declarații, proiectul de lege ce vizează vânzarea terenurilor nu cuprinde unul dintre cele mai importantate puncte propuse de societatea civilă, şi anume, limitarea suprafeţei care poate fi achiziţionată.

”De-a lungul timpului, am depus mai multe inițiative referitoare la protejarea concretă și reală a cetățenilor români la vânzarea/cumpărarea terenurilor. În aceste zile, aceste proiecte au intrat în linie dreaptă, ajungând pe masa comisiilor de specialitate. Fac un apel la întreaga clasă politică să sprijine aceste inițiative, care au în vedere impunerea necesității exercitării dreptului de preemțiune, a prevenirii speculei imobiliare și a schimbării destinației terenurilor, dar și efectele benefice ale unor măsuri precum stimularea tinerilor fermieri, specializarea persoanei fizice care cumpără terenuri, stabilirea reședinței cumpărătorului și/sau arendașului în România. A venit timpul să ne sprijinim cetățenii, proprietatea, să ne ocrotim interesul național”, a scris, entuziast, Weber pe pagina sa de facebook, poziţionare preluată de presa locală.

Colegii lui Mihai Weber, nu par să fi fost, însă, atât de preocupați de ocrotirea interesului național și a evitării spectulei cu terenurile din extravilanul localităților. Deși unul dintre principalele obictive clamate în fața românilor a fost introducerea în lege a unei limite maxime de teren care să poată fi cumpărat de persoanele fizice și juridice, proiectul de lege va intra la adoptare fără a prevede termeni ce privesc bariera mult promisă.

Potrivit Economica.net, forma noii legi ce priveşte tranzacţiile cu terenul din extravilanul localităţilor a fost rediscutată la cererea lui Petre Daea, ministrul Agriculturii. Miercuri, 11 septembrie, preşedintele Comisiei pentru agricultură, sivicultură, industrie alimentară și servicii specifice din Camera Deputaţilor, social-democratul Alexandru Stănescu, a propus ca proiectul să intre în cursul legislativ fără să conţină o prevedere legată de delimitarea suprafeţelor cumpărate. În cele din urmă, proiectul de lege va intra la adoptare fără a include vreun plafon în ceea ce priveşte suprafaţa de teren care poate fi achiziţionată.

”Așteptăm de la MADR un studiu legat de cele mai bune limite pentru persoane fizice și juridice. Noi găsim forma cea mai bună, îi dăm drumul și când avem studiul oricine poate introduce un amendament”, a spus, potrivit Economica.net,  deputatul Stănescu.