Măcel intern! Weber spune că PSD ar putea câștiga Primăria Tg-Jiu, dar sugerează că nu prea are cu cine

Ambigu și sub presiune. Așa a putut fi perceput, în  urma unor declarații, Mihai Weber, președintele PSD Gorj.

Lumea politică nu stă pe loc, nu caută să tragă de vacanță până la jumătatea lui septembrie. Fierbe. Termperaturile cresc direct proporțional cu apropierea examenelor electorale, adevărate încercări pentru fiecare partid. Încercări, puțin spus. Alegerile locale și parlamentare pot decide destine. Mai mult ca niciodată, acum. În Gorj, situația este total diferită decât cea întâlnită până în prezent. Târgu Jiu și Motru, cele două municipii, au fost pierdute. Dincolo de funcția de primar, rămân consiliile locale. Pentru prima dată după foarte mul timp, scorul alegerilor poate înclina altfel balanța. Sunt voci care spun că există posibilitatea să o dea peste cap. Cu o majoritate pierdută, viitorul nu este roz pentru PSD. Dimpotrivă. Se pun în discuție viceprimarii și alte funcții importante din direcțiile municipalității. Și nu numai atât, mult mai mult, prea mult decât și-ar permite unii să piardă. Trecând spre potențialii parlamentari, nu e rost de glumă nici aici. Nimeni nu mai crede că PSD va scoate la Gorj scorul din 2016, iar de multișor au început calculele. Cine va fi cel care va primi locul eligibil la Senat, cine vor fi cei cu șanse reale la deputăție? Se vehiculează Cîrciumaru și Weber, primii la cele două camere. La Senat socotelile s-ar cam încheia, câte locuri eligibile să mai fie la Cameră, în condițiile în care Mihai Weber va ocupa prima poziție? Și presiune, și jocuri de culise, și frământări. 

Șeful PSD Gorj a vorbit la Radio Infinit despre candidatul la Primăria Târgu Jiu, deși a dat impresia că este sătul până peste cap de subiect. Nu a reușit să fie coerent. Convingător. Dicolo de faptul că a căutat să se delimiteze elegant de Marcel Romanescu, după presiunea generată de mai mulți membri PSD, nimic clar, limpede. Liderul social-democrat spune că nu există potențiali candidați cu șanse foarte mari să îl bată pe Romanescu, dar, totodată, a declarat că, potrivit unor rezultate, sunt șanse foarte mari ca PSD să câștige primăriile Motru și Târgu Jiu. Care rezultate, în cazul potențialilor candidați, nu există.

Sare din declarații, Weber își dorește liniște în partid, vrea ca ca fiecare să își facă treaba acolo unde este‘. Dar timpul trece și candidații se vor confirmați. Primari, consilieri județeni și locali, parlamentari.

”În rând, niciodată nu am pronunțat numele unei persoane sau alta. Am spus că în momentul în care vom avea măsurători voi veni cu o persoană. Nu am fost categoric în a scoate din evaluări sau discuții orice persoană, dar nu am făcut nicio referire la persoana Romanescu. Credeți-mă. În momentul în care vom avea, ține de strategia noastră, a partidului… Eu cred că prea mult s-a discutat pe subiectul respectiv. Ce candidat, cine. Fiecare să își facă treaba acolo unde este, iar în momentul în care vom avea anumite măsurători cât de cât zdravene, atunci vom ieși cu o persoană, două, trei care, într-adevăr, se pliază pe dorințele electoratului din Târgu Jiu. Acum, să nu credeți că există o persoană care are, într-adevăr, șanse foarte mari să câștige. Dar, pe de altă parte, vă spun un lucru: Marcel Romanescu poate fi bătut la Târgu Jiu. Foarte clar. Deci din toate rezultatele, așa cum v-am spus, și închei acest subiect, și la Motru, și la Târgu Jiu, putem să câștigăm cu șanse foarte mari respectivele primării.”, a declarat, la Radio Infinit, Mihai Weber. 

În tot acest zbucium, mai există o practică nevăzută. Partidele, în unele situații, preferă să-și salveze câțiva oameni. Iar atunci negociază înaintea alegerilor. Niciodată pe ultima sută de metri.

 

  • Aurel Măceșanu