Majorare cu 85%: 1,6 lei/kWh, preț pentru clienții din serviciul universal CEZ

 

De la 1 ianuarie, cresc masiv prețurile de serviciu universal, din cauza creșterii abrupte a prețului energiei în piață. La CEZ, creșterea din factura consumatorilor aflați în această situație este de circa 85%, transmite economica.net.

 

Prețurile de serviciu universal se modifică de două ori pe an. Ultima dată, la 1 iulie 2021, deci următoarea modificare va avea loc de la 1 ianuarie 2022. Creșterii prețului energiei electrice din piață, de acolo de unde furnizorii cumpără energia pentru clienții lor, va duce și la un tarif mai mare aplicat consumatorului.

CEZ Vânzare este furnizorul tradițional de energie electrică pentru clienții casnici din zona Oltenia – județele Teleorman, Argeș, Olt, Dolj, Gorj și Mehedinți.

Compania a publicat noul preț, care este valabil de la 1 ianuarie, timp de șase luni, pentru clienții pe care îi are în aceste județe.

Astfel, noul preț de serviciu universal cu toate tarifele de rețea și taxe incluse, este, de la 1 ianuarie 2022  și până la 1 iulie 2022, de 1,58 lei/kWh. Dat fiind că, acum prețul de serviciu universal este, până la 31 decembrie, de 0,85 lei/kWh, clienții de serviciu universal ai CEZ au parte de o creștere a prețului final de 85%.

Transportul și distribuția costă

Prețul prezentat conține tarifele de rețea (transport și distribuție) valabile până la data da 31 decembrie 2021. Potrivit unui proiect de ordin al ANRE, aflat momentan în dezbatere publică, aceste tarife cresc, începând cu 1 ianuarie. Pentru Distribuție Oltenia, creșterea tarifului de distribuție este de 11%, așa că, și de aici în factura clientului vor mai veni, în plus față de prețul de mai sus, peste 2 bani/kWh. Așadar, grosier, prețul final de serviciu universal pentru clienții CEZ este de 1,6 lei/kWh.

 

Reamintim, clienții casnici NU vor achita factura, de la 1 ianuarie, la aceste prețuri. Până la 31 martie 2022 este în vigoare mecanismul de plafonare a prețurilor finale, pentru toți consumatorii casnici, și cel de compensare a unei părți din factură.