Guvernul a adoptat, în ședința de marți, prelungirea până în 2027 a unei măsuri de sprijin (un ajutor în valoare de 2.000 de lei) pentru mamele defavorizate.
Valoarea ajutorului, adică a tichetului social pe suport electronic, este de 2.000 de lei, bani plătiți într-o tranșă unică pentru fiecare nou-născut și care sunt meniți achiziționării de produse de îngrijire a nou-născutului.
Potrivit viitorului act normativ, persoanele care pot beneficia de acest ajutor financiar sunt:
- mamele cărora le este stabilit, prin dispoziţie scrisă a primarului, dreptul la oricare din componentele venitului minim de incluziune;
- mamele cu dizabilităţi;
- mamele aflate temporar în situaţii critice de viaţă, respectiv victime ale calamităţilor, ale violenţei domestice, care se află în situaţii deosebite de vulnerabilitate sau aflate în alte situații de risc, stabilite prin ancheta socială întocmită de autorităţile publice cu atribuţii în domeniul asistenţei sociale la solicitarea persoanei sau sesizarea unui terţ;
- mamele care nu deţin acte de identitate;
- mamele minore;
- mamele ce nu au cetățenie română și care provin din zone de conflict.
În toate cazurile, mamele vor beneficia de ajutorul financiar doar dacă nasc după intrarea în vigoare a măsurilor și dacă nu se depășește termenul de trei luni de la naşterea copilului. De fapt, asta e și definiția stabilită prin proiect pentru nou-născut: copilul cu vârsta de până la trei luni. Vârsta maximă de trei luni a noului-născut se verifică la momentul identificării cuplului mamă – nou-născut de către autorităţile administraţiei publice locale.