Meteo: Urmează zile cu maxime de 30-32 grade Celsius

Specialiștii Severe Weather Alert – România anunță vreme deosebit de caldă, cu maxime de 30-32 de grade Celsius în intervalul 10-12 mai, după care este așteptat un proces de răcire accentuată.

Poziționarea unui nucleu ciclonic în bazinul central-vestic al Mării Mediterane, iar în altitudine, extinderea dorsalei anticiclonului nord-african către zona sud-estică a Europei, vor determina advecția unei mase de aer tropical, de origine sahariană, și către spațiul geografic al țării noastre.

În aceste condiții, vremea se va încălzi accentuat în toate regiunile, devenind deosebit de caldă pentru prima jumătate a lunii mai. Pe parcursul zilei de duminică, temperaturile maxime vor depăși frecvent 25°C, situându-se, în general, între 17-19°C pe litoral și 30°C, izolat în Câmpia Banatului și sud-vestul extrem. Luni, procesul de încălzire va continua, iar maximele termice vor fi cuprinse, în general, între 22-32°C, ușor mai scăzute pe litoral, spre 17°C, iar cele mai ridicate valori se vor înregistra în sudul Banatului și Lunca Dunării.

Ulterior, pe partea posterioară a unui ciclon ce se va centra deasupra Scandinaviei, va fi antrenată o masă de aer rece, de origine maritim-polară, peste mare parte a Europei, inclusiv în zona țării noastre.

Începând de marți în jumătatea nord-vestică, iar apoi și în restul teritoriului, vremea se va răci accentuat, devenind mai rece decât normalul climatologic al perioadei; miercuri, temperaturile maxime vor oscila, în marea lor majoritate, între 12-21°C.

Odată cu avansul frontului rece dinspre nord-vest, în noaptea de luni spre marți, dar mai ales marți, local și temporar, gradul de instabilitate atmosferică se va accentua, cu precădere în nordul, centrul, estul și sud-estul teritoriului, dar pe spații mai restrânse și în rest. Conform actualelor modelări, se vor semnala averse ce pot avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie și rafale de peste 65-75 km/h, iar izolat, căderi de grindină”, a transmis Severe Weather Alert – România.