Ministerul Muncii: Nu se elimină pensionarea anticipată și nu se va majora stagiul de cotizare. Pensiile mici vor crește mai repede

Ministerul Muncii a anunțat, printr-un comunicat, că pensionarea anticipată nu va fi eliminată, iar stagiul minim de cotizare nu va fi majorat la 35 de ani, așa cum s-a vehiculat în spațiul public în ultimele zile.

Având în vedere că în spațiul public au fost vehiculate o serie de informații privind intenția Guvernului de a crește stagiul minim de cotizare, ori de a elimina pensionarea anticipată, Ministerul Muncii și Protecției Sociale (MMPS) face următoarele precizări:

RECALCULAREA PENSIILOR

 MMPS a demarat o reformă amplă a sistemului de pensii, primul pas fiind evaluarea tuturor dosarelor de pensii, în vederea recalculării.
Recalcularea pensiilor se va face în urma unei modificări legislative, astfel încât pensiile mai mici, în baza unei formule care aduce mai mulți factori de contributivitate, să crească mai repede decât pensiile mai mari.
 În acest moment, există un grup de lucru care analizează datele pe care le avem disponibile, precum și diferite variante de lucru.

NU CREȘTE STAGIUL DE COTIZARE

 În ceea ce privește informația lansată în spațiul public, potrivit căreia <<Guvernul vrea să crească stagiul minim de cotizare la pensie de la 25 de ani la 35 ani>>, atragem atenția că, potrivit Legii nr. 263/2010, stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atât pentru femei cât și pentru bărbați, nu 25 de ani, și nu există nicio discuție care să vizeze majorarea acestuia.
 Reamintim că stagiul minim de cotizare este perioada minimă de timp prevăzută de lege în care asiguraţii au realizat stagiul de cotizare pentru a putea beneficia de pensie, la împlinirea vârstei standard de pensionare.
 Stagiul complet de cotizare este perioada de timp prevăzută de lege în care asiguraţii au realizat stagiul de cotizare pentru a putea beneficia de pensie pentru limită de vârstă, pensie anticipată sau pensie anticipată parţială.
 Pentru corecta informare a publicului, 35 de ani este stagiul complet de cotizare, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi, deci afirmația referitoare la intenția Guvernului de a majora stagiul minim la 35 de ani este absurdă.

NU SE ELIMINĂ PENSIONAREA ANTICIPATĂ

 În ceea ce privește noul sistem de calcul, care ar elimina indicele de corecție, facem precizarea că se analizează posibilitatea includerii acestui indice sub o anumită formă în viitoare formulă de calcul a pensiilor.
 În același timp, MMPS nu a inițiat nicio discuție și nu există nicio intenție de a elimina pensionarea anticipată”, au transmis reprezentanții MMPS.