Ministrul Energiei: Ca să salvăm C.E. Oltenia, toate guvernele au plătit un miliard de euro de la buget

 

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, acuzat că dorește închiderea mineritului din România, a prezentat, sâmbătă, la o televiziune națională, o radiografie personală a sistemului energetic pe bază de cărbune din România. Acesta a subliniat că pentru a salva Complexul Energetic Oltenia de la faliment, toate guvernele au plătit de la buget un miliard de euro. Totodată, ministrul a transmis că în urma transformărilor gândite unitatea va produce energie din gaz, fotovoltaic și cărbune, iar oamenii nu își vor pierde locurile de muncă.

COMPLEXUL ENERGETIC HUNEDOARA…

Avem două bazine miniere, bazinul minier din Valea Jiului și bazinul Olteniei. În Valea Jiului, Complexul Energetic Hunedoara a fost înființat în 2012, prin comasări, termocentrale cu mine cu tot. S-a plecat de la zero datorii. În 2019, în noiembrie, când am ajuns ministru și guvernul PNL minoritar a preluat guvernarea, s-a pronunțat falimentul cu datorii de șase miliarde și jumătate de lei. Deci era vorba de un miliard și jumătate de euro la data respectivă, deci de la zero la un miliard jumătate de euro. (…)  A venit imediat decizia Comisiei Europene de returnare a unui ajutor de stat acordat ilegal în 2018. Am spus public de la tribuna Parlamentului, pentru că ministrul Finanțelor de la acea vreme a refuzat să acorde ajutorul de stat în timp Complexului Energetic Hunedoara pentru achiziția certificatelor de CO2 și l-a semnat în august. Practic, ajutorul de stat nu și-a mai atins scopul și certificatele CO2 nu au mai fost achiziționate. Asta a presupus intrarea în insolvență a Complexului Energetic Hunedoara. În perioada de încă un an, cât a funcționat, termocentrala de la Mintia a mai produs pagube de 600 de milioane de euro până când Ministerul Mediului ne-a somat că nu are autorizație de mediu, că suntem în infringement și suntem trimiși la Curtea Europeană de Justiție pentru că ținem termocentrala de la Mintia deschisă. De aceea a fost închisă această termocentrală”, a spus, la Prima TV, ministrul.

 

COMPLEXUL ENERGETIC OLTENIA…

 

Complexul Energetic Oltenia, în 2012, a plecat de la zero datorii. În 2017 raportează, chipurile, primul profit, primul profit care, de fapt, nu este profit, este pierdere pentru că nu și-a înregistrat costul certificatelor de CO2. În 2020 rămâne raportul Corpului de Control al ministrului, descoperirea unui prejudiciu de 680 de milioane de lei, rămâne hotărârea de instanță definitivă, pagubă de 680 de milioane de lei. Iar în decembrie 2019 ne atenționează Complexul Energetic Oltenia că nu au bani să cumpere certificatele de CO2 și că este risc iminent de faliment. (…) Automat, în ianuarie, Ordonanță de urgență, ajutor de salvare de 250 de milioane de euro pentru Complexul Energetic Oltenia, ca să nu mai se întâmple ce s-a întâmplat cu Hunedoara pentru achiziția certificate de CO2, cu posibilitate că dacă nu plătește în 6 luni, și știam de la început că nu poate să plătească în 6 luni, discutăm cu Comisia și îl transformăm în ajutor de restructurare. Asta am făcut, am transformat în ajutor de restructurare. Numai că a venit anul 2021. Nu s-au terminat negocierile cu Comisia Europeană. Era nevoie de cumpărare din nou de certificate de CO2. Piața din 2020 și 2021 nu permitea ca să vândă precum acum Complexul Energetic Oltenia. Deci costul certificatului de CO2 ducea prețul energiei pe cărbune foarte sus. Deci statul a trebuit să mai dea încă 240 de milioane până s-a aprobat ajutorul de restructurare. Deci am dat 500 de milioane în doi ani de zile. S-a aprobat ajutorul de restructurare în ianuarie 2022,  în care spunea încă 500 de milioane pentru certificatele de CO2. (…) Ca să salvăm Complexul Energetic Oltenia de la faliment, apropo că vrem să le închidem, am plătit de la bugetul de stat toate guvernele, inclusiv guvernul acesta, PNL – PSD, un miliard de euro. Imediat după aprobarea planului de restructurare al Complexului Energetic Oltenia erau pregătite proiectele pentru a accesa încă un miliard de euro din fondul de modernizare. S-au depus proiectele, s-au aprobat proiectele, deci avem și un miliard de euro ca să înlocuim cărbunele cu 1325 de megawați pe gaz și 740 de megawați fotovoltaic. Deci, practic transformăm până în 2026 Oltenia din una eminamente pe cărbune, în gaz, cărbune și fotovoltaic. Oamenii își vor păstra locul de muncă”, a detaliat Virgil Popescu.