Ministrul Muncii: Creșterea vârstei de pensionare, doar opțional

 

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anunțat joi, la o televiziune centrală, că noua lege a pensiilor nu va viza creșterea obligatorie a vârstei de pensionare și că aceasta va fi o „opțiune”.
Precizarea vine în contextul în care mai mulți lideri politici ai partidelor din coaliția de guvernare au spus în spațiul public că s-a discutat despre creșterea vârstei de pensionare și a stagiului de cotizare, fără să se ia o decizie în caz.

 

Potrivit ministrului Muncii, noua lege a pensiilor o să fie votată în Parlament spre finalul anului viitor, pentru că „reforma nu se face peste noapte”.

 

Principalele mesaje transmise de Raluca Turcan:
  „ – Atunci când vorbești de reformă se pot emite tot felul de teorii. În spațiul public noi am spus constant că, în privința vârstei de pensionare, noi vorbim despre opțiune.

 – În România suntem într-un deficit de calitate în viața activă a angajaților și avem obligația să introducem opțiunea.

 – Întregul proces, digitalizarea și evaluare, și componenta legislativă să fie finalizat la mijlocul anului viitor. Legea să fie votată în Parlament spre finalul anului viitor. Reforma nu se face peste noapte.

 – La noi discuția despre pensii mici și venituri mici, în general, distrage atenția de la o problemă mult mai gravă: colapsul sistemului de pensii în contextul îmbătrânirii populației.

 – Noi plătim anul acesta 7,7 miliarde de lei în plus la sistemul de pensii. Deficitul la bugetul de asigurări sociale este de 16,7 miliarde de lei. Adică, în bugetul de stat, din taxele și impozitele românilor, se transferă 16,7 miliarde de lei anual către bugetul de pensii.

 – Sunt cifre care arată dimensiunea dezastrului sistemului de pensii dacă nu facem nimic.

 – Mai sunt niște probleme cronice. Avem inechități uriașe în sistemul de pensii. Avem un raport de 1 la 100 între pensia minimă și cea mai mare pensie. Avem oameni pensionați la o zi distanță cu pensii diferite.

 – Suntem obligați să facem reformă, dar reforma nu se face cu japca. Reforma se face venind un plus de contributivitate, să aducem mai mulți factori care să reprezinte contributivitatea, să crească mai mult pensiile mici și să încurajăm opțional menținerea în viața profesională.

 – Politicienii au vândut iluzii deșarte an la rând pensionarilor.

 – În fiecare secundă am spus un lucru, vorbim despre opțiuni. Și opțiunile sunt generate de cifre. Avem 125.000 de persoane peste 65 de ani care după ieșirea la pensie aleg să se reangajeze”.