Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a a anunțat luni seara, la o televiziune națională, că o eventuală majorare a vârstei de pensionare va putea fi luată în discuție abia atunci când în România vor crește indicatorii referitori la calitatea vieții și speranța de viață.
„E regretabil că își dau cu părerea unii care nici măcar nu visează la informațiile pe care le avem noi în momentul în care pregătim reforma, și atunci doar intoxică spațiul public și fac rău oamenilor. În materie de vârstă de pensionare, acum vârsta de pensionare la bărbați este 65 de ani, la femei 61. În legea actuală, în care sunt plătite pensiile din România, se prevede ca până în anul 2030 vârsta de pensionare să crească 63 la femei și 65 de ani la bărbați, adică legea făcută de colegii care acum intoxică. După aceea, avem în paralel o decizie a Curții Constituționale care spune, este neconstituțional, inechitabil ca femeile să se pensioneze mai devreme ca bărbații, mai ales că speranța de viață la femei este mai mare decât speranța de viață la bărbați, și atunci există premisele egalizării vârstei de pensionare”, a declarat, la B1 TV, ministrul Muncii.
Mai mult la serviciu, obligatoriu?
„În condițiile în care în România, totuși, speranța de viață, și la pensionare, și la naștere, și calitatea vieții active sunt toate cu indicatori sub media europeană, și atunci eu, ca ministru, nu pot să vorbesc despre creșterea vârstei de pensionare. Dacă va crește calitatea vieții în România, dacă va crește speranța de viață la naștere, la momentul pensionării, atunci va putea fi luat în discuție acest subiect. Acum rămâne pur o opțiune a oamenilor. Dacă vor să lucreze, bine, dacă nu, nu”, a subliniat demnitarul.