Ministrul Sănătății: Nu vor mai fi restricții. Un lockdown nu ar face decât să ducă la o criză catastrofală

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, transmite că nu vor mai fi restricţii din cauza COVID-19, în România, dar vor exista recomandări. Nu se mai ia în calcul închiderea școlilor, însă va fi monitorizat gradul de ocupare a paturilor din spitale. Totodată, ministrul susține că un lockdown nu mai este posibil.

Nu vor fi restricţii, dar vor fi aceleaşi recomandări pe care insistăm şi eu sunt bucuros să constat în viaţa de zi cu zi că sunt multe locuri închise, multe spaţii închise, chiar şi mijloace de transport în comun, am văzut chiar şi în pieţe mai aglomerate, persoane care poartă masca şi o poartă  corect. Asta este soluţia, chiar dacă e mai dificil, e vară, e greu de purtat masca, dar cred că dacă insistăm şi oamenii înţeleg că este într-adevăr pentru protecţia proprie sau a comunităţii, a colectivităţii în care trăiesc, cred că va exista o mult mai mare aderenţă la utilizarea măştii, decât la impunerea utilizării măştii într-un moment în care nervii sunt destul de întinşi şi în care gradul de acceptabilitate cred că este, a unei măsuri care pare coercitivă, cred că este destul de redus”, a spus, la Digi 24, Rafila.

Un astfel de lockdown nu ar face decât să ducă la o criză catastrofală

Vor fi deschise şcolile şi ceea ce monitorizăm îndeaproape este gradul de ocupare a paturilor de spital, care la un anumit procent, noi am propus 75 la sută, poate să ducă la închiderea pentru o perioadă extrem de limitată, până scade acest grad de ocupare. Numărul de infecţii nu mai este un indicator. (…) Sunt aproape convins că aşa ceva nu mai trece nimănui prin cap (un blocaj general al activităților – n.red.). Noi suntem într-o criză economică aşa de profundă în care un astfel de lockdown nu ar face decât să ducă la o criză catastrofală şi atunci toate măsurile astea  or fi fără niciun fel de efect. Mai bine să fim echilibraţi, să facem recomandări ferme, să luăm măsuri medicale, acolo unde e nevoie, şi să evităm genul ăsta de abordări care de multe ori mi s-au părut neprofesioniste din punct de vedere al comunicării informaţiei”, a mai spus ministrul.