Ministrul Sănătății vrea să scoată cateringul din spitale. Mâncarea bolnavilor, preparată în bucătării modernizate

 

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că se dorește accesarea a 450 milioane de euro de la Banca Mondială, pentru programul ”Hrană bună şi sigură pentru pacienţi” care să fie implementat în 252 de spitale din România. Cu aceşti bani ar urma să fie reabilitate bucătăriile unităților medicale, compartimente prin care se va servi mâncare pacienţilor internaţi.

 

Programul <<Hrană bună şi sigură pentru pacienţi>> e un nou program pe care îl lansăm, în parteneriat cu Banca Mondială. Există o discuţie în spaţiul public privind hrana pacienţilor. Avem modele de bună practică, spitale care prepară hrana şi în felul acesta întreaga sumă alocată pacientului este folosită pentru asta, nu e folosită pentru transport sau pentru profitul pe care îl ia operatorul care face catering în spitale. Ştiţi bine, alocaţia de hrană a crescut la 22 de lei pentru un om obişnuit. Pentru o anumită patologie a ajuns la 33 de lei pe zi. Sunt bani care sunt plătiţi separat de Ministerul Sănătăţii, pentru hrană, nu se mai plăteşte din bugetul spitalului cum era în trecut, deci e clar că  e o încurajare a serviciilor de bucătărie, de preparare de hrană şi distribuţie a hranei, mai ales la spitalele mari. (…) Am făcut o evaluare în 252 de spitale publice, să vedem  care este situaţia Majoritatea, două treimi din spitale, aveau catering. Mncarea ori e rece, ori e puţin atrăgătoare, poate şi din punct de vedere al conţinutului, pentru că discutăm şi de transport, şi de ambalaje, şi de profitul unei astfel de companii care furnizează mâncarea. Doar o treime dintre spitale aveau  bucătării proprii. Numărul mediu de angajaţi era de 15. Să nu uităm că există elemente de automatizare care pot fi utilizate în prepararea şi distribuţia hranei. Iar programul pe care îl lansăm în acest moment  pentru 252 de unităţi sanitare publice care au fost incluse în analiză se referă la reabilitarea blocurilor alimentare şi dotarea acestor bucătării. Un buget mediu pentru un spital de 2,5 milioane de euro este suma la care am ajuns, ceea ce ar însemna un buget estimativ de 450 milioane de euro”, a precizat ministrul.

Articolul precedentMinistrul Familiei: Bursă sprijin pentru ca mamele eleve să poate merge la școală și să își țină copiii lângă ele
Articolul următorANM: Vremea se răcește brusc zilele următoare. Prognoza meteo până la începutul lui septembrie