Morega, atac la îndatorarea țării: Putem ajunge la faliment, ca și Grecia

Dan Ilie Morega, preşedintele Institutului de Analize și Investigații Politice Publice, nu vede în roz viitorul României, în condițiile în care țara se tot împrumută dar nu investește în domeniile esențiale ale unui stat. Totodată, fostul parlamentar nu găsește justificarea unor majorări salariale din sistemul bugetar, odată ce aceste practici nu aduc o plus valoare națională.

”Orice țară care își dorește dezvoltare alocă, în primul rând, bani pentru cercetare, pentru că astfel se contribuie la dezvoltare, ca să putem renaște cu industria, agricultura cu care suntem la pământ. Datoriile au crescut mult, noi facem împrumuturi, devalorizăm leul și creștem inflația. Funcționarii publici cu salariile mari consumă, din păcate, tot bunuri din import (…) Pentru a se acoperi cheltuielile guvernamentale, care au crescut extrem de mult, alarmant, care vor aduce un mare deficit mare țării, s-a împrumutat, prima dată, 3 miliarde de euro. Asta, plus 7 miliarde de lei de pe piața internă. În total, 4,5 miliarde de euro în trimestrul întâi. Acum, vor să mai ia de pe piața internă, prin titluri de stat, încă 12 miliarde de lei, adică 3 miliarde de euro pentru trimestrul doi. Și mergând așa putem ajunge în faliment, ca și Grecia”, a arătat Morega.

Acesta a mai atras atenția că în multe situații inflația a anihilat creșterea pensiilor, la fel cum s-a întâmplat și în cazul alocațiilor copiilor.