Moșii de Vară – tradiții și obiceiuri. Ce așteaptă morții în ”Valea cu Dor”

Sâmbătă, 6 iunie, înainte de Duminica Rusaliilor sunt „Moșii de vară”, sărbătoare dedicată pomenirii morților. Cu această ocazie, în toate bisericile ortodoxe se vor oficia Sfinte Liturghii, urmate de slujbe de pomenire a celor trecuți la cele veșnice.

Se zice că în zilele anterioare Moșilor de vară sau Moșilor cireșelor, morții se trezesc din somnul de moarte și se se îndreaptă către o legendara <<Vale cu Dor>>, loc în care găsesc toate pomenile făcute pentru ei.

Cei care nu afla nimic de pomană, strâng țărâna în poală și se înapoiază întristați în sălașul morții. O superstiție adânc înrădăcinată în folclor spune că, sufletele celor morți părăsesc mormintele în Joia Mare și zboară libere ca păsările cerului vreme de 50 de zile, până în sâmbăta de Rusalii.
Tocmai pentru ca morții să se întoarcă liniștiți în cimitire, oamenii încercau să îi înduplece și să îi îmbuneze prin pomeni, îngrijirea și împodobirea mormintelor și a gospodăriilor cu ramuri de tei.

Una dintre cele mai importante tradiții de Moșii de vară sau Sâmbăta Morților este aceea de a da de pomană pentru cei care nu mai sunt printre noi. Această tradiție este una foarte veche și este respectată peste tot în România.

De Moșii de vară se împarte mâncare în vase de lut sau de porțelan, căni, străchini și vase de lemn, împodobite cu flori și umplute cu lapte, vin sau apă. Pomana se dăruiește celor săraci.

La sate, dar şi la oraşe, ofrandele se împart mai ales săracilor şi străinilor. Se spune că nu e bine să dai pomeni rudelor. Este bine ca mâncarea dată de pomană să fie caldă, sau măcar un fel, deoarece mirosul bucatelor calde îi satură pe cei de dincolo. În multe localităţi din Muntenia, pomana care se dă pentru sufletele rudelor adormite este pusă îndeosebi în vase de lut noi. Acestea trebuie umplute cu mâncarea şi băutura preferată de răposaţi. Se dau de pomană căni, iar toarta acestora se împodobeşte cu flori şi cireşe. De asemenea, cănile dăruite de pomană trebuie umplute cu vin, cu suc sau cu apă îndulcită cu miere.

 

Ce nu trebuie să faci în sâmbăta dinaintea Rusaliilor

Nu se matură, ca să nu se dea praf în ochii morților ce stau în spatele ușii până duminică, când se înaltă către cer, după săvârșirea liturghiei, de Rusalii.

Nu se toarce ca nu cumva sa se întoarcă înapoi colacii de la morți.

Nu trebuie sa dormi afară, să te duci la fântână ori la răscruci de drumuri, întrucât văzduhul este plin de spiritele morților eliberate in Joia Mare.

Nu se aruncă gunoiul afară, întrucât acesta poate ajunge la morți, în locul mâncîrii și băuturii pe care le așteaptă.

Femeile care muncesc în sâmbăta de Rusalii riscă sa le amorțească mâinile.

Se aduc la biserică frunze de nuc și ramuri de tei care, după ce sunt sfințite, se asează la streașina casei sau la icoană pentru a feri locuința de rele. Crengile de tei, astfel sfințite, se spune ca au puterea de a lecui surzenia.

Ploaia din ziua Moșilor de vară prevestește o recolta bogata.

Pentru a fi protejat față de pierderi ori furtuni, trebuie să dai de pomana din primul fel de mâncare pe care îl gătești, în ziua Moșilor de vară.

Toate lucrurile pe care le dai de pomană trebuie sa fie noi, fie că sunt căni, străchini, vase, cofe.

Ca sa scapi de o ploaie de vară, tot ce ai de făcut este să arunci afară o ramură de tei sfințită în ziua Moșilor de vară. În acest fel, ploaia se va opri.

 

Articolul precedentGustavo a semnat pentru CS Universitatea
Articolul următorGorj: Subvenția pentru roșii, tentație pentru fermieri. Peste 63 de tone de tomate autohtone ar trebui să ajungă în piețe