Noi subvenții pentru agricultori

Ministerul Agriculturii a pregătit noi subvenții. Este vorba de măsuri de sprijin pentru agricultori, menite să compenseze pierderile cauzate de pandemia de coronavirus. De ajutoarele de stat vor beneficia cei care lucrează pământul și crescătorii de animale, pentru fiecare specie în parte.

Avem separat, schemă de sprijin pentru ovine și caprine, pentru porcine, pentru păsări, pentru bovinele de lapte și carne, dar și pentru sectorul apicol. Amănunte pentru toate aceste scheme o să dăm în săptămânile următoare, când o să fie afișate și pe site-ul ministerului Agriculturii”, a declarat Adrian Oros, ministrul Agriculturii, joi.

Suma de 14,5 milioane de euro, care ar fi trebuit alocată pentru plata subvenției la lâna de oaie, va fi folosită pentru acordarea unui ajutor de cap de ovină. Subvenție suplimentară este de 10 lei pe cap de oaie pentru efectivele de până la 500 de capete pe fermă. O subvenție similară ar urma să fie plătită și sectorului de creștere al caprinelor.

A fost o întreagă dezbatere în luna iunie cu privire la dacă se mai dă sau nu acel ajutor de minimis pentru lână. El nu s-a mai dat, i-am informat pe toți cei din sector. Acel buget alocat în MADR a rămas tot pentru sectorul ovin și caprin. Ba, mai mult, solicităm acum un buget mult mai generos, mult mai mare către Ministerul de Finanțe, aproximativ 43,5 de milioane, triplu aproape. Este o sumă importantă, spun eu”, a declarat, la Agro TV, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, George Scarlat.