Nu sunt bani: Prefectul vrea reabilitarea clădirii Palatului Administrativ, dar nu are cu ce

Prefectul de Gorj, Corneliu Răducan Morega, intenționează să reabiliteze clădirea Palatului Administrativ, imobil în care funcționează Instituția Prefectului, Consiliul Județean și alte entități publice ale statului.

Din spusele reprezentantului guvernului în teritoriu, se va trece la treabă cel mai devreme în 2022, anul acestea nefiind bani nici măcar pentru întocmirea documentației în baza căreia să se solicite finanțarea lucrărilor.

Am stabilit, în mod clar, un calendar de măsuri. Anul acesta nu au fost prinse fonduri pentru întocmirea documentației în baza căreia se solicită finanțarea. Cred că voi reuși să obțin aprobări, astfel încât cel târziu la anul să începem reabilitarea”, a transmis prefectul presei locale.

Clădirea (Palatul Comunal, la acea vreme n.red.) a fost proiectată de arhitectul Petre Antonescu și a fost construită pentru a servi ca sediu al Primăriei oraşului Tg-Jiu, fiind amplasată pe locul fostului Arest Preventiv – închisoarea oraşului – şi pe câteva terenuri particulare aflate în vecinătate. Devizul lucrărilor a fost întocmit în anul 1896 de către arhitectul Teoharie Dobrescu, care a fost şi antreprenorul lucrării executate de inginerul Ion Poienaru. Ridicarea imobilului a început în anul 1897, iar finisările construcției au fost finalizate în august 1902.

Decoraţia exterioară şi cea interioară în stil maur dau o notă de unicitate şi monumentalitate construcţiei în care ulterior s-a achiziționat un ceas pentru a fi montat în turlă (anul 1905).