Coaliția de guvernare PSD-PNL-UDMR are în față un nou jalon delicat în PNRR, și anume Legea Salarizării, prin care trebuie să pună pe noi baze, sustenabile și echitabile, salariile din sistemul bugetar.
Marcel Boloș , ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a vorbit, la o televiziune națională, despre acest angajament.
”Trimestrul 2, prevăzut ca termen ca să fie elaborată și intrată în vigoare, face parte din cererea de plată numărul 4 pe care o are de depus România și, din acest punct de vedere, termenul e limpede ca legea să intre în vigoare și să producă efecte.
Noi discutăm și de o actualizare a coeficienților de ierarhizare și de așezare a salarizării pe două principii fundamentale: cel al echității la muncă și principiul sustenabilății. Cu alte cuvinte. sunt trei elemente fundamentale în noua Lege a salarizării: de revizuire a coeficienților a salariilor pentru bugetari pe fiecare familie ocupațională, avem criteriul de introducere pentru administrația publică locală de criterii de salarizare pentru noi familii ocupaționale și de actualizarea lor….
Actualizare înseamnă (…) poate să semnifice fie creștere, fie scădere a acestora, depinde cum vom ajunge să punem în aplicare aceste lucruri pe care le-am menționat, cu condiția de bază de sustenabilitate a fondului de salarii pe termen lung pentru bugetarii din România”.
Sporurile nu vor putea depăși 20% din salariul de bază
”Jalonul e foarte limpede și vorbește despre un plafon maxim al acestor sporuri care nu poate să depășească 20% din salariul de bază. Indiferent câte sporuri sunt reglementate sau modalitatea acestora de reglementare, avem o limită maximă prevăzută pentru sporurile bugetarilor și aceea e de 20%”, a precizat duminică, la B1 TV, Boloș.
Ar putea urma concedieri?
„Când ți se cere sustenabilitatea unei astfel de cheltuieli, sunt două modalități: fie discutăm de o ajustare a salariilor de încadrare, fie discutăm de o redimensionare a numărului de personal. E prematur de discutat acest lucru fiindcă trebuie văzut cum Comisia (Europeană) ne va cere la analizele de sustenabilitate pe care le mai avem de pus în aplicare pentru pensiile speciale și pentru sistemul de pensii general”, a mai spus ministrul.