Până la 3 ani închisoare: Tăriceanu cere Parlamentului o plângere penală pe numele lui Orban

Presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, este audiat de Comisia parlamentara pentru controlul SRI, la Palatul Parlamentului, marti, 20 februarie 2018. ALEXANDRU DOBRE / MEDIAFAX FOTO

Călin Popescu Tăriceanu, președintele ALDE, a anunțat, marți, că va propune Parlamentului să inițieze o plângere penală pe numele lui Ludovic Orban, după ce acesta a îndemnat cetățenii să nu respecte o decizie a Curții Constituționale.

Potrivit politicianului, legea pedepsește o asemenea faptă a unui demnitar cu amendă sau cu închisoare de la 3 luni la 3 ani.

Nu putem trece cu vederea derapajele în afara legii ale prim-ministrului Orban! Chiar dacă ocupă o funcție înaltă, el nu este mai presus de lege, dimpotrivă, trebuie să fie un exemplu în respectarea ei!

(…)

Nu putem să-i lăsăm singuri pe judecătorii de la CCR, pe cei de la Înalta Curte sau pe Avocatul Poporului! Nu se poate să-i respectăm doar cu jumătate de normă și să-i lăsăm pradă atacului unui partid care pare că și-a pierdut busola și a uitat câți români s-au sacrificat în ultimii 70 de ani ca noi să ajungem la democrație! O democrație pe care ei o vor distrusă, în numele interesului de partid.

ALDE nu vrea să fie complice la nășirea unui mic dictator și, în consecință, va propune ca Parlamentul, în baza art.109, alin. 2, din Constituție privind răspunderea membrilor Guvernului, să inițieze o acțiune penală împotriva prim-ministrului Ludovic Orban pentru instigare la nerespectarea legilor. Articolul 368 din Codul Penal credem că este destul de clar: `(1) Fapta de a îndemna publicul, verbal, în scris sau prin orice alte mijloace, să săvârșească infracțiuni se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă (..) . (2) Dacă fapta prevăzută în alin. (1) este comisă de un funcționar public, pedeapsa este închisoarea de la unu la 5 ani și interzicerea exercitării unor drepturi (…)`.

Nu Orban la pușcărie e scopul acestei acțiuni, ci să-i convingem pe guvernanți că există limite peste care nu se poate trece!”, a transmis liderul ALDE.

 

Reamintim, Orban a făcut o asemenea trimitere după ce CCR a decis că românii nu pot fi ținuți în carantină decât prin litera unei legi.