Parchetul european, comunicat despre descinderile de la Bâlteni și Rovinari, la apropiați ai primarului Filip

Parchetul European a emis un comunicat de presă ce vizează dosarul în cadrul căruia s-au efectuat, săptămâna aceasta, percheziții la Rovinari și Bâlteni, în cauză fiind vizați și doi apropiați ai primarului din Rovinari, Robert Filip.

Neoficial, pe diferite canale media s-a vehiculat că și edilul-șef a dat cu subsemnatul.

Nimic confirmat de autorități, cel puțin deocamdată.

În speță, asigurându-se protecția datelor personale, conform legii, organismul condus de Codruța Kovesi a anunțat, joi, că anchetează modul cum s-au cheltuit bani europeni destinaţi dezvoltării în Delta Dunării, dar care au ajuns, de fapt, în alte locuri din ţară, iar achiziţiile s-au făcut la preţuri supraevaluate.

Procurorii au făcut, marţi, percheziții la 15 adrese din București, Gorj, Giurgiu și zona Deltei Dunării.

 

Anchetatorii EPPO din subordinea lui Kovesi precizează că suspectează trei persoane de constituirea unui grup infracțional organizat, la începutul anului 2018, în scopul fraudării fondurilor UE destinate dezvoltării Deltei Dunării (prin Programul Operațional Regional 2014-2020).

 

Potrivit procurorilor, doi dintre suspecți au pus la dispoziția grupului 4 firme care au accesat în mod abuziv fonduri UE și le-au folosit în alte zone din România, în afara Deltei.

Ei au pus la punct un sistem prin care, pe baza unor documente false, au creat o aparență nereală privind locul de implementare a proiectelor, existența resurselor financiare aferente contribuției proprii și organizarea transparentă a procedurilor de achiziție.

Al treilea suspect a furnizat echipamente celor 4 firme, la un preț supraevaluat, susțin anchetatorii.

– Doi dintre suspecți au pus la dispoziția grupului patru societăți care au accesat în mod abuziv fonduri europene și le-au folosit în alte zone din România, în afara Deltei Dunării. Suspecții au pus la punct un sistem prin care, pe baza unor documente inexacte, au creat o aparență falsă privind locul de implementare a proiectelor, existența resurselor financiare aferente contribuției proprii și organizarea transparentă a procedurilor de achiziție. Manipularea procedurilor de achiziții publice a dus la stabilirea unor prețuri crescute în mod artificial.

  – Cel de-al treilea suspect a furnizat echipamente celor patru societăți controlate de ceilalți doi, la un preț supraevaluat. Având în vedere că echipamentele au fost achiziționate cu fonduri europene (aproximativ 70%), interesul grupului a fost de a menține prețurile de achiziție la un nivel cât mai ridicat, pentru a obține rambursarea unor sume cât mai mari din fondurile europene. Ulterior, diferența dintre prețul real și prețul de achiziție declarat autorității de management a rămas la dispoziția grupului.

  – Pentru a supraevalua valoarea echipamentelor, au fost folosite alte trei societăți, toate controlate de cel de-al treilea suspect: echipamentele au fost importate în România prin intermediul primei societăți și apoi vândute unei a doua societăți, înregistrată în Bulgaria. Atunci a avut loc o primă majorare de preț. Ulterior, societatea cu sediul în Bulgaria a vândut echipamentele către societățile controlate de ceilalți doi membri ai grupului, la prețuri din nou majorate. Pentru a crea o justificare aparentă a acestei creșteri de preț, a fost utilizată o a treia societate, creând aparența că au fost prestate servicii asociate echipamentelor vândute beneficiarilor de fonduri europene și în conturile căreia au fost transferate sumele rezultate din creșterea de preț”, se arată în informarea publică.

 

Prejudiciul este de aproximativ 3 milioane de euro, transmite Parchetul European într-un comunicat.

Click pe albastru pentru citirea întregului anunț al Parchetului European.

 

CAUȚIUNI:

Cei trei suspecţi au aflat acuzaţiile şi s-a stabilit o cauțiune pentru fiecare, în valoare totală de 1,7 milioane de euro”, a mai precizat EPPO.

Articolul precedentAnunțul familiei: Patronul FC U Craiova urmează să fie eliberat din detenție
Articolul următorComisia Europeană a aprobat. Bani să-i întorci cu lopata pentru centrale pe gaz și parcuri fotovoltaice la CE Oltenia. Unde se vor realiza