Parlamentul a votat! 11 salarii minime în România

Parlamentul a adoptat, miercuri, 3 iunie, un proiect de lege prin care se introduce salariul minim în funcție de pregătirea profesională. Astfel, ar urma să existe 11 salarii minime, diferențiate de studii și postul ocupate. Cuantumul salariului va fi stabilit în funcție de salariul minim brut pe țară, care va fi ajustat un coeficient minim de ierarhizare.

Proiectul trebuie să fie promulgat de președintele Klaus Iohannis.

Consiliul Național pentru Întreprinderile Private Mici și Mijlocii nu susține demersul și solicită contestarea la Curtea Constituțională.

Prin această lege se introduc mai multe salarii brute minime pe economie. Consiliul nu susţine diferenţierea salariului minim pe economie în funcţie de diverse criterii, cum ar fi sectoarele de activitate sau educaţia pentru salariaţi din diverse sectoare. Noi am spus public că ar trebui să fie analizată posibilitatea introducerii unui salariu minim pe oră, nu pe lună, plata fiind făcută în funcţie de numărul de ore lucrate, cu îmbunătăţirea corespunzătoare a Codului Muncii”, declarat Florin Jianu, preşedintele CNIPMMR.