Patronatele nu sunt de acord cu varianta guvernului de creștere a salariului minim. Ce propun

 

Guvernul a propus marți, Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social, partenerilor sociali creşterea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată la nivelul de 3.700 de lei începând cu 1 iulie 2024, inclusiv pentru salariaţii din agricultură şi industria alimentară, şi menţinerea nivelului de 4.582 de lei pentru angajaţii din sectorul construcţiilor.

 

Avem în vedere majorarea salariului minim pe economie cu un procent care să se reflecte în creşterea puterii de cumpărare a oamenilor, mai ales în contextul reducerii inflaţiei”, a spus premierul Marcel Ciolacu.

 

Reacția patronatelor

 

Reprezentanţii Concordia şi ai CNIPMMR nu au agreat propunerea guvernului și au sugerat ca salariul minim să crească la 3.500 de lei în iulie 2024 şi la 3.700 de lei în ianuarie 2025, urmând ca apoi să se intre într-un mecanism de negociere, asumat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

 

Am propus, astăzi, guvernului în Consiliul Naţional Tripartit, alături de CNIPMMR, ca salariul minim să crească la 3.500 de lei în iulie 2024 şi apoi la 3.700 de lei în ianuarie 2025, urmând ca după aceea să intrăm într-un mecanism nou de negociere cum ne-am asumat prin PNRR. Am explicat că e nevoie de predictibilitate de minimum 12 luni de zile şi că deocamdată în România, atât salariul mediu, cât şi cel minim, au avut în ultimii doi ani de zile o dinamică peste inflaţie”, a transmis directorul executiv al Confederaţiei Patronale Concordia, Radu Burnete

Articolul precedentMihai Dafinescu a fost eliberat din penitenciar
Articolul următorS-au scumpit biletele la tren