Politehnica Bucureşti testează un sistem care poate anunţa cutremurele cu cel puţin patru ore înainte

Mihnea Costoiu, rectorul Universităţii Politehnice Bucureşti, a anunţat că instituţia de învăţământ, împreună cu o companie israeliană, testează un sistem care poate prezice cutremurele cu cel puţin patru ore înainte de producerea lor.

Proiectul presupune un parteneriat între compania Ionoterra şi Universitatea Politehnică din Bucureşti şi presupune studiul ionosferei pe un algoritm de calcul astfel încât să putem depista cutremurele cu minimum patru ore înainte. Deşi colegii noştri vorbesc de mai mult de patru ore – de opt ore, de 12 ore – eu spun patru ore pentru că, după calculele noastre, varianta cea mai bună sau predicţia cea mai mare este de patru ore, în acest moment. Până în această perioadă, noi am validat datele şi continuăm să validăm datele. Suntem în perioada de validarea şi testare a sistemului. Este vorba despre date colectate după studierea Turciei şi, respectiv, a Greciei. Au fost colectate anul trecut aceste date. Testările s-au făcut în Turcia şi Grecia”, a declarat, pentru Agerpres, Costoiu.

Potrivit rectorului, în anul 2020 vor fi instalate sisteme de supraveghere pe aproximativ 2000 de kilometri în România, cu epicentru îm zona Vrancea.