Prefectul se implică, Primăria Târgu Jiu execută, Polaris avertizează: Există riscul unui dezastru ecologic major

Necazurile ce țin de depozitul de deșeuri de la Târgu Jiu nu s-au rezolvat odată cu suspendarea activității acestuia. Există riscuri majore, dincolo de faptul că multe localități nu ar mai avea unde să transporte resturile colectate. Chiar dacă la groapa de gunoi nu vor mai fi primite deșeuri, mirosul pestilențial nu va dispărea.

În timp ce Polaris vrea să anuleze decizia Agenției pentru Protecția Mediului, prefectul de Gorj, Corneliu Răducan Morega, și primarul din Târgu Jiu, Marcel Romanescu, caută să rezolve problemele, conform unui plan de acțiune.

Joi seara, prefectul a anunțat că Primăria Târgu Jiu a emis rapid autorizația de construire a instalației de ardere a gazelor.

Autorizația de construire a instalației de ardere a gazelor de la groapa de deșeuri din Târgu Jiu a fost emisă de către Primăria municipiului Târgu Jiu.
Vreau să mulțumesc pentru operativitate conducerii Primăriei Târgu Jiu. Deși termenul stabilit la întâlnirea pe care am avut-o pentru emiterea autorizației era data de 19 martie 2021, autorizația a fost eliberată cu două zile mai devreme.
Astfel, investiția în eliminarea mirosului degajat de groapa de gunoi poate să înceapă, iar termenul maxim asumat de operator este de 11 săptămâni. Așa cum am stabilit, o comisie va verifica săptămânal stadiul realizării lucrărilor de conformare.
În atenția mea se află și alte unități care desfășoară activități care pot genera poluarea mediului”, a transmis reprezentantul guvernului.

Primăria ține aproape

 

Printr-un mesaj, primarul Marcel Romanescu a arătat că municipalitatea a luat o serie de măsuri prin care să se evite un blocaj ce ține de colectarea deșeurilor.

Am emis, fără să pierdem timpul, autorizația pentru instalația de ardere a gazelor de la groapa de gunoi. Avem o colaborare foarte bună cu noul prefect al județului și iată că lucrurile se îndreaptă în direcția dorită. Îi mulțumim domnului Răducan pentru apreciere și estimăm că, în câteva săptămâni, Polaris își poate rezolva problema pentru care a fost suspendată autorizația de mediu a depozitului de deșeuri de la Târgu Jiu. Așa cum am mai spus, anticipând aceste probleme, noi am luat din timp o serie de măsuri pentru ca cetățenii să nu aibă de suferit și să avem o alternativă până când lucrurile reintră în normal.

Ideal ar fi fost să nu se ajungă deloc în această situație. Iată, însă, că atunci când instituțiile își dau mâna și colaborează direct, în interesul cetățenilor, problemele se rezolva cu rapiditate”, a precizat Romanescu.

Polaris avertizează

Polaris, operatorul care administrează groapa de gunoi, atrage atenție că suspendarea activităților va provoca un dezastru ecologic major. Reprezentanții companiei au solicitat întrunirea Comitetului pentru Situații de Urgență Gorj, arătând că populația poate avea mult de suferit, contextul epidemiologic fiind și el unul mai mult decât delicat.

 

Apreciem că trebuie avut în vedere interesul major al întregului județ, întrucât prin nefuncționalitatea depozitului de deșeuri ar fi blocat întregul sistem de colectare, transport și depozitare la nivelul județului Gorj, o cantitate de aproximativ 250 de tone pe zi. În situația în care nu se va permite depozitarea acestei cantități, dezastrul ecologic va fi unul major”, a transmis, pentru presa locală, operatorul de mediu.

Articolul precedentTârgu Jiu: Ninge la sfârșit de martie
Articolul următorMincinoșii de la ACS Viitorul au acuzat jurnaliștii de dezinformare. Stoican: M-au sunat să îmi spună că se renunță la mine