Președinte ASF: Legea asigurării locuințelor trebuie adaptată în funcție de noile condiții climatice

Președintele Autorității de Supraveghere Financiară, Nicu Marcu, crede că legea asigurării obligatorii a locuinței ar trebui ajustată, în contextul crizei climatice globale.

Fenomenele extreme din ultima perioadă au pus în gardă autorităţile şi experţii, mai ales că s-au înmulţit incendiile de vegetaţie uscată sau furtunile devastatoare. În prezent, prin polița de asigurare împotriva dezastrelor naturale (PAD) sunt acoperite daunele produse locuințelor în cazul cutremurelor, inundațiilor şi alunecărilor de teren. Doar aproximativ 20% dintre români își asigură locuințele contra dezastrelor naturale.

Asigurările obligatorii de locuință în România sunt un fel de cenușăreasă a polițelor de asigurare pe care românii sunt obligați să le încheie. Un motiv este și implicarea scăzută a autorităților locale pentru aplicarea legislației în vigoare. Recent au fost publicate concluziile şocante ale experţilor ONU în domeniul climei, prezentate într-un raport supranumit ‘Codul roșu pentru umanitate’. Reținem din raport semnalul de alarmă cu privire la dereglările climatice și impactul lor negativ. De aceea nu ar trebui să uităm instrumentele pe care le avem la îndemână pentru a ne asigura și proteja gospodăriile și locuințele în fața unor riscuri generate de modificări ale mediului natural pe care tot oamenii le provoacă. Să ne reamintim incendiile izbucnite vara aceasta și inundațiile de amploare care au afectat nu doar mediul natural, dar și sute de gospodării. Sau furtunile ieșite din comun ce au produs pagube semnificative multor locuințe”, a spus președintele A.S.F.

Poliţele de asigurare obligatorie a locuinţelor costă 20 euro în cazul locuinţelor tip A şi 10 euro în cazul locuinţelor tip B.

Locuința de tip A este acea construcție cu structură de rezistență din beton armat, metal sau lemn sau cu pereții exteriori din piatră, cărămidă arsă, lemn sau orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic și/sau chimic. În cazul acestui tip de locuință suma asigurată, adică valoarea maximă primită în cazul producerii de daune în cazul unui cutremur, a unei inundații sau a unei alunecări de teren, este de 20.000 de euro.

Locuința de tip B este acea construcție cu pereți exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic și/sau chimic. Pentru acest tip de locuință suma asigurată este de 10.000 de euro.

 

 

 

Articolul precedentTârgu Jiu: Bicicletă acroșată de un autoturism în Victoriei Sud
Articolul următorTârgu Jiu: Răzbunare în plină stradă: Femeie bătută cu sălbăticie de două individe