”Pricopseală” guvernamentală: Primăria Târgu Jiu, minus 16 milioane de lei la buget

Autoritatea locală din Târgu Jiu a mai pierdut 16 milioane de lei dintr-un buget şi aşa “ciuntit” pentru a amortiza creşterile salariale dictate de Guvern în domeniul construcţilor. Aparatul executiv a majorat salariul minim, iar notificările de la toți constructorii care au câştigat licitaţiile pentru lucrări pe raza municipiului nu au întârziat să apară. Ordonanța nr. 114 obligă firmele de construcții să își plătească angajații cu cel puțin 3000 de lei, astfel că renegocierea era iminentă. Primarul Marcel Romanescu a declarat că situaţia este dramatică.

În acest moment, avem notificări de la toate societăţile care au câştigat licitaţile pe raza municipiului Târgu Jiu pentru reactualizarea indicatorilor pe baza Ordonanţei 114. Am făcut aceste reactualizări, semnăm actele adiţionale la contracte, însă, din punctul meu de vedere, Guvernul României nu a luat în calcul şi ce înseamnă creşterea materialelor, combustibililor şi serviciilor în amonte. E o mare problemă”, a precizat edilul.

Romanescu a mai spus că, automat, preţul produsului final va creşte, iar societăţile din Târgu Jiu şi nu numai vor avea o supriză neplăcută din partea aprovizionatorilor.

“Fiecare societate comercială din domeniul construcţilor se aprovizionează de la o altă societate comercială, în mare parte tot din acest domeniu, care a fost obligată să mărească la 3.000 de lei salariu. Acea creştere de salariu se va regăsi în preţul produsului. Noi am actualizat, în acest moment, pentru că aşa ne obligă legea, doar manopera la fima care a câştigat licitaţia, dar Guvernul României nu a luat în calcul că şi societăţile, care în momentul de faţă furnizează materiale de construcţii, au aceeaşi problemă. Vor mări salariile la 3000 de lei şi costurile se vor regăsi în materialele pe care le livrează societaţilor din Târgu Jiu care efectuează lucrări”, a declarat primarul.