Primăria Târgu Jiu vrea să amplaseze bustul lui Eminescu în centrul orașului

 

Primăria Târgu Jiu a făcut diligențele necesare pentru amplasarea unui bust al poetului național Mihai Eminescu în zona pietonală din centrul municipiului. Lucrarea este opera lui Paul Popescu și este pusă la dispoziția autorităților locale, cu titlu gratuit, de Viorel David, managerul SC ARTEGO SA. Compania din nordul orașului a achiziționat bustul în anul 2016 după ce Primăria Târgu Jiu, instituția care a comandat lucrarea, nu a mai dorit să o achiziționeze.

Viorel David, directorul societății ARTEGO, și-a manifestat intenția de a dona municipalității un bust al poetului Mihai Eminescu. Condiția este ca bustul să fie amplasat în zona centrală a orașului.
Această operă de artă a fost realizată de regretatul Paul Popescu, unul dintre cei mai apreciați sculptori la nivel internațional.
Pe lângă autorizările necesare oricăror lucrări de construcții, pentru amplasarea unui monument de for public este obligatorie și obținerea avizului privind concepția artistică a operei, emis de Ministerul Culturii și Identității Naționale. Primăria Municipiului Târgu Jiu a eliberat, deja, certificatul de urbanism și a întocmit documentația necesară avizării.
Documentele au fost trimise, în cursul acestei luni, către Comisia Națională a Monumentelor de For Public din cadrul Ministerului Culturii.
Consider că, în prezent, sunt îndeplinite toate condițiile pentru obținerea unui aviz favorabil din partea Comisiei:
– Lucrarea, așa cum se poate observa și în fotografii, este una cu o însemnată valoare artistică;
– Autorul este unul al cărui nume nu mai are nevoie de nicio prezentare;
– Dosarul a fost întocmit cu foarte mare profesionalism și a beneficiat și de suportul unei societăți de proiectare din municipiul Târgu Jiu;
– Doi dintre membrii Comisiei de avizare, respectiv domnul Pavel Șușară și domnul Vlad Ciobanu, primul având chiar calitatea de președinte al Comisiei, mi-au fost prezentați de către domnul manager Strîmbulescu ca fiind două persoane foarte apropiate Municipiului Târgu Jiu, aceștia fiind prezenți la aproape toate activitățile Centrului Constantin Brâncuși”, a transmis viceprimarul Gabriel Coica.

De necrezut, Primăria Târgu Jiu nu a mai vrut să achiziționeze bustul

Ca un scurt istoric, bustul poetului Mihai Eminescu, care ar putea fi amplasat în centrul municipiului Târgu Jiu, îi aparține sculptorului gorjean Paul Popescu. A fost realizat în anul 2016 la solicitarea conducerii Primăriei Târgu Jiu, însă motive de neînțeles, cum ar fi invocarea unor probleme financiare, au făcut ca municipalitatea să nu mai finalizeze achiziția. Drept urmare, domnul director Viorel David a cumpărat acest bust, la o sumă deloc modică, oferindu-i astfel un însemnat sprijin artistului și oferind totodată municipiului Târgu Jiu șansa de a beneficia de acest bust cu titlu gratuit. Societatea ARTEGO a încercat amplasarea bustului în zona centrală a orașului, însă, ca și în alte rânduri, Paul Popescu a fost victima unor orgolii personale, care au culminat cu imposibilitatea obținerii avizului de amplasare.

Astfel de nedreptăți ar putea fi reparate măcar acum, când Paul Popescu nu mai este, dar, din fericire, ne-au rămas aici, la Târgu Jiu, multe dintre operele lui”, a adăugat viceprimarul.

Imagini: