Proful, minutul și scorul: Fotbal cu tremurici

 

Fotbal cu tremurici – Day 11

Când păcălești fotbalul, deși ai nume grele, fotbalul își cam bate joc de tine.
Au aflat asta danezii, care au practicat un joc steril, inert, insipid în toate cele trei partide din grupe.
Aseară, la Australia vs. Danemarca, scor 1-0, cangurii, prin reușita lui Mathew Leckie (’60), au pus cireașa pe un tort al unei calificări nesperate. De ce afirm asta? Păi când ești în grupă cu Franța și Danemarca, cam a câta favorită ești la calificare, aud? Nordicii au fost taxați la această ediție, plecând acasă cu coada-ntre picioare. Fotbalul pe alocuri naiv al cangurilor a contat mai mult, în fața Fortunei, decât nonsensul jucat de nordici. O mare dezamăgire, prima la final de grupe!
Cealaltă partidă, Tunisia vs. Franța, 1-0, a avut nerv preponderent din partea africanilor, care au punctat decisiv prin Wahbi Khazri (’58) și au obținut o victorie istorică împotriva fostului ocupant „imperialist”.
O dulce răzbunare, sigur a fost chef în Tunisia aseară. Două goluri anulate, câte unul de căciulă, au condimentat rețeta unui meci în care francezii au jucat cu probabil a doua echipă, dar au fost dezamăgitori. Unii zic c-a fost blat, deși am dubii sincere. Atât au putut băieții, atât au jucat. Simplu!
Arabia Saudită vs. Mexic (1-2) și Polonia vs. Argentina (0-2) ne-au arătat de ce e frumos fotbalul și de ce mișcă inimile a milioane de oameni.
Favoriți cu arabii, mexicanii au punctat imediat după pauză (Henry Martin – ’47, Luis Chavez – ’52) și sperau la o calificare în dauna polonezilor, călăriți la greu de pume. La scorul din meciul Argentinei, mexicanii mai aveau nevoie de un gol dat de Messi&Co. sau ei să mai înscrie în poarta arabilor.
Cum zeii fotbalului se uită uneori și-n altă parte decât pe teren, arabii au punctat și ei, prin Salem Al Dawsari (’90+5), trimițând acasă un fotbal mai frumos decât al polonezilor.
Asta e, Mexicul a plâns aseară…
Argentinienii au demolat aseară o națională a Poloniei incapabilă să-l ajute pe Lewa să facă ceva. Conștienți că doar victoria le dă siguranța calificării și încă suferind după șocul primului meci, pumele au luat la tăvălit adversarul. Și le-a ieșit, leșii fiind incapabili de replică. Orice replică. Penalty ratat de Messi și lumea se aștepta ca moralul Argentinei să scadă. Mac Allister (’46) și Alvarez (’67) au punctat scurt, crescând șansele mexicanilor în celălalt meci. Cu 1-2 atacuri la poarta Argentinei, polonezii au tremurat până la fluierul final al meciului Mexicului, abia apoi bucurându-se de o calificare norocoasă, foarte norocoasă. Repet ce scriam mai sus: când nu joci, e greu să ai rezultate. Polonia merge totuși în optimi, unde, dacă se va prezenta la fel, nu are șanse.
Niciuna!
Ne scriem mâine.

 

Ionuț Catrina