Proful, minutul și scorul: Ziua când Germania a făcut o Argentină

 

Ziua când Germania a făcut o Argentină – Day 4

 

Zi plină, cum ar spune cronicarul.
Shaorma cu de toate, cum ar spune pasionatul român de fotbal. 4 meciuri, care mai de care atipic, să nu spun surprinzător. Goluri, intervenții VAR, penalty ratat… plus o căruță de alte faze superbe.
S-o luăm cu primul meci, Maroc vs. Croația, încheiat nedecis.
Partida, mai echilibrată decât se anunța înaintea jocului propriu-zis, ne-a arătat o națională a Marocului cu oarecare tupeu și cu mult echilibru pe faza defensivă. Croații au dat uneori senzația de sufocare, de impotență la finalizare, așa că – pentru cel care a văzut meciul – scorul nu e deloc o ciudățenie.
În al doilea meci, vorba unui jurnalist român, Germania a făcut o Argentină.
A doua mare surpriză a acestui Mondial a provocat-o Japonia. Sau Germania, priviți cum doriți. Începutul în forță (gol din penalty al nemților – Gundogan, plus o boabă anulată de VAR – Havertz pare-se c-ar fi comis-o) trimiteau la ziua precedentă, când pumele au călcat greșit și și-au diminuat șansele la calificarea din grupe. Premoniția unor suporteri s-a adeverit, căci japonezii – muncitori, harnici și extrem de meticuloși – au înscris în ultima parte a meciului, prin… doi jucători ce prestează cu beșica taman în Germania.
Da, Ritsu Doan (‘75) și Takuma Asano (83‘) joacă la Freiburg, respectiv Bochum. Năuciți, nemții au încercat să repare nefăcuta, dar ce mai poți face când iei de sus un adversar care muncește temeinic și are deja avans de un gol?
Nimic, speri să bați Spania încât să mai ai vreo șansă.
Care – mă refer la Spania – a defilat împotriva unui adversar care n-a știut ce l-a lovit. Costa Rica a primit 7 (șapte, da!) de la niște jucători pe fața cărora se vedea bucuria jocului. Olmo (‘11), Asensio (‘21), Feran Torres (’31, ‘54), Gavi (‘74), Soler (‘90) și Morata (‘90+7) au trecut cu buldozerul peste costaricani.
Spania abia așteaptă meciul cu Germania, teoretic un meci măcar de semifinale…
O oarecare dezamăgire a provocat-o Belgia, care s-a cam chinuit cu o echipă surprinzătoare a Canadei. Penalty ratat de canadieni în minutul 11 – Alphonso Davies își mușcă și acum pumnii de necaz – și deja lumea vedea o Canadă cu ambiție. Batshuayi a rezolvat problema golului, în minutul 44, acesta fiind, de fapt, singura reușită a meciului. Belgia a dat deseori senazația, aseară, că nu știe cum să procedeze pe teren. Iar șansa i-a surâs, căci altfel vorbeam la 1-0 pentru canadieni.
Istoria nu merge însă cu „dacă”.
Vedem mai departe.

 

Ionuț Catrina