Prognoză Comisia Europeană: Recolte mai bune la grâu, triticale, rapiță și orez în România

 

Prima prognoză a Comisiei Europene pentru acest an estimează producții peste medie la culturile de grâu, triticale (un hibrid între grâu și secară – n.red.), rapiță și orez ale României. La grâu sunt estimate randamente de peste 4,61 tone la hectar, în condiții climatice optime.
Potrivit sursei citate, producția de grâu a României ar putea ajunge în acest an la aproximativ 9,7 milioane de tone, având în vedere randamentul prognozat de 4,61 de tone la hectar și suprafața de 2,1 milioane de hectare cât s-a cultivat anul trecut.  În 2022, fermierii au obținut în medie doar 4,18 tone la hectar, cu 11% mai puțin față de prognoza actuală, în timp ce media ultimilor cinci ani este de 4,3 tone la hectar (minus 7% față de 2023).
La triticale, producțiile ar putea crește, de asmenea, cu 7% față de media anului trecut, până la 4 tone hectarul. Media europeană a fost calculată la 4,38 de tone la hectar, cu 1% sub nivelul din 2022.
La rapiță, randamentul mediu al acestui an ar putea ajunge la 2,78 de tone la hectar, cu 15% peste nivelul de anul trecut și cu 11% peste media ultimilor cinci ani.
Articolul precedentTârgu Jiu: Încă un milion de euro pentru iluminatul cu corpuri LED. Romanescu: Vom căuta să acoperim și cartierele, nu doar bulevardele și străzile principale
Articolul următor21 Martie – Ziua Olteniei: La mulți ani, olteni!