Proiect de lege adoptat: Ani grei de închisoare pentru antițigănism

Un proiect de lege adoptat, marți, de Camera Deputaților prevede pedeapsa cu închisoare de până la 10 ani pentru cei care vor promova doctrine antițigăniste.

În expunerea de motive se precizează că romii reprezintă cea mai mare minoritate din Europa, dar acestora le sunt încălcate drepturi fundamentale ale omului precum izolare geografică sau lipsa asigurării de sănătate.

Conform proiectului, prin „antiţigănism” se înţelege atât percepţia referitoare la romi, exprimată ca ură împotriva acestora, cât şi manifestările verbale sau fizice motivate de ură împotriva romilor, îndreptate împotriva romilor ori a proprietăţilor acestora, împotriva instituţiilor/ONG-urilor, liderilor comunităţilor rome sau lăcaşurilor lor de cult, tradiţiilor şi limbii romani.

În ceea ce privește faptele pedepsite cu închisoare, se stabilesc următoarele:

Promovarea în public, în orice mod, a unor idei, concepții sau doctrine antițigăniste, precum și utilizarea în public a unor simboluri antițigăniste, fapte pedepsite cu închisoare de la trei luni la trei ani. Excepție fac actele săvârșite în interesul artei, științei, cercetării, educației sau dezbaterii unor aspecte de interes public;

Aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unei organizații cu caracter antițigănist, faptă pedepsită cu închisoare de la trei la zece ani. Excepție fac persoanele care denunţă autorităţilor existenţa organizaţiei, înainte ca aceasta să fi fost descoperită”.

Conform proiectului de lege, prin organizaţie cu caracter antiţigănist se înţelege orice grup format din trei sau mai multe persoane care îşi desfăşoară activitatea temporar sau permanent în scopul promovării ideilor, concepţiilor sau doctrinelor antiţigăniste.

Simboluri antiţigăniste se referă la drapelele, emblemele, insignele, uniformele, sloganurile, formulele de salut, precum şi orice alte asemenea însemne care transmit idei, concepţii sau doctrine care promovează antiţigănismul.

Materiale antiţigăniste sunt considerate imagini, mesaje text, conţinut audio-video, precum şi orice alte asemenea reprezentări, care transmit idei, concepţii sau doctrine care promovează antiţigănismul.

Ca să se aplice, proiectul de lege privind antițigănismul trebuie promulgat de șeful statului și publicat în Monitorul Oficial

Articolul precedentGorj: Amenzi pe bandă rulantă. Veselă nespălată găsită într-un restaurant
Articolul următorRaed Arafat: Nu am luat în calcul o carantină națională. Amenzi pentru restaurantele în care se organizează mese festive