PSD și Pro România au votat împotriva desființării Secției Speciale

Propunerea legislativă ce vizează desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (Secția Specială) a fost respinsă, marți, în Camera Deputaților, cu 167 de voturi împotrivă, 97 pentru și 25 de abțineri.

PNL și USR au votat proiectul, UDMR s-a abținut, în timp ce PSD și Pro România au asigurat voturile necesare pentru menținerea Secției Speciale.

Florin Iordache, deputat PSD și fost ministru al Justiției, a subliniat că prin desființarea Secției Speciale se dorește subordonarea justiției.

În decizia CCR din 2018 s-a spus că înfiinţarea secţiei constituie o garanţie legală a principiul independenţei magistratului. Practic, cine doreşte desfiinţarea secţiei doreşte o subordonare a justiţiei. (…) Vreţi să ne întoarcem în perioada în care Portocală şi alţii de la Ploieşti făceau anchete cum voiau? O rog pe doamna procuror general Scutea să dea tot concursul pentru o eficientă şi bună funcţionare a secţiei. O adevărată independenţă a justiţiei este dată prin buna funcţionare a acestei secţii„, a tramsmis, de la tribună, Iordache.

Legea merge la Senat, care este cameră decizională.