Rafila: Pastila de iodură de potasiu nu se ia preventiv. Nu există informații despre un iminent incident nuclear

 

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a făcut, a explicat că pastila de iodură de potasiu nu se administrează preventiv, iar cei sub 40 de ani o pot primi în mod gratuit, pe bază de reţetă de la medicul de familie. Acesta a subliniat că nu există informaţii cu privire la un iminent incident nuclear.

Nu există informaţii (despre un incident nuclear – n.red.). Prefer să adoptăm un comportament responsabil, preventiv pentru că, în cazul unei crize, timpul va fi foarte scurt şi se crează panică. (…) Eu am încercat să răspund unui jurnalist care m-a întrebat ce se întâmplă cu pastilele de iodură de potasiu. Noi am rezolvat această problemă din punct de vedere organizatoric încă în urmă cu o lună şi jumătate când la data de 23 iunie am emis un Ordin care precizează circuitul pe care trebuie o persoană care doreşte să îşi procure din timp aceste pastile care nu trebuie administrate, am avut o campanie în acest sens. Nu trebuie luate în mod preventiv, ci doar dacă apare un incident nuclear care duce la  ameninţare legată de creşterea radioactivităţii. Persoanele în vârstă de până la 40 de ani se pot prezenta la medicul de familie, fie că sunt asiguraţi, fie că sunt neasiguraţi, acolo primesc o reţetă simplă, iar cu acea reţetă simplă se duc la una din cele 2.500 de farmacii de unde îşi ridică pastilele de iodură de potasiu pe care le păstrează la domiciliu”, a spus, la România TV, ministrul. 

DE CE PRIMESC PASTILA DOAR PERSOANELE PÂNĂ ÎN 40 DE ANI

Aşa scrie în prospectul medicamentului şi explicaţia este simplă, după vârsta de 40 de ani, beneficiile administrării de iodură de potasiu sunt minime şi ele se îndreaptă la persoanele cu vârsta de peste 40 de ani, doar celor care se află în imediata vecinătate a locului unde se produce un incident nuclear. Ori nu este o situaţie care privească cetăţenii români, sper  să nu fim în această situaţie. Atât Zaporojie, cât şi Cernobîl sunt la distanţă apreciabilă de România, deci nu se pune problema expunerii directe în  focar la radioactivitate. După vârsta de 40 de ani, administrarea acestei pastile nu aduce beneficii, ci mai degrabă există un risc de hipotiroidie care se instalează după administrarea acestor pastile”, a precizat Rafila. 

Articolul precedentS-a hotărât! Mititelu, bun de plată! Și arbitrul VAR a văzut henț și penalty pentru CSU Craiova
Articolul următorRomanescu: Vom premia și profesorii elevilor cu rezultate bune la olimpiadele naționale