Reprezentat guvernamental: Nu vom interzice porcul din gospodăriile populației!

Robert Chioveanu, șeful Autorității Naționale Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, transmite un mesaj prin care informează populația că NU SE DOREȘTE interzicerea porcilor în gospodăriile populației.

‘Acest ordin privind condițiile de biosecuritate în exploatațiile porcine este un ordin care este în dezbatere publică în urma consultărilor făcute cu cetățenii, cu fermierii, cu asociațiile producătorilor de carne de porc din România. Acest ordin a fost publicat pentru prima dată în guvernarea PSD, în luna noiembrie 2019. Acest ordin a fost subsecvent unui ordin al ministrului agriculturii de la aceea dată, din noiembrie, domnul Daea, care a spus că toți gospodarii vor crește doar 5 porci și a dimensionat cu doar 5 porci gospodăria populației. Acest ordin vine cu clarificări privind condițiile de biosecuritate. În prezent este în dezbatere publică și obiectivul este de a găsi cea mai bună soluție prin care să permită creșterea porcului în gospodărie, dar totodată și în fermele comerciale și să ia toate măsurile pentru a reduce la maximum aceste focare de peste porcină africane. Acest ordin privind condițiile de biosecuritate vine cu o serie de măsuri și cu responsabilități, atât din partea fermierilor care dețin ferme comerciale, cât și a gospodarilor – cei care dețin porci în gospodării. El este în dezbatere publică și ne gândim ca aceste măsuri să fie în primul rând informale, să informăm toți cetățenii despre pericolul și dezastrul economic al acestui virus care este în momentul de față pe teritoriul și evoluează pe teritoriul României și începând cu 1 ianuarie 2021 să putem să începem să implementăm o serie de măsuri care să vină în sprijinul combaterii virusului pestei porcine africane.

FAC UN APEL LA TOȚI CETĂȚENII SĂ ÎNȚELEAGĂ CĂ AUTORITATEA NAȚIONALĂ SANITAR-VETERINARĂ NU INTERZICE CREȘTEREA PORCULUI ÎN GOSPODĂRIA POPULAȚIEI!…”’, a declarat, pentru agrointel.ro, șeful ANSVSA.